2021 Yılı Aday Memur Eğitimleri Yazısı

2021 Yılı Aday Memur Eğitimleri Yazısı

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından E-30736300-774.06-20552710 sayılı 11 Şubat 2021 tarihli 2021 Yılı Aday Memur Eğitimleri konulu resmi yazı yayınlandı.

Genel Müdür Bakan a. Ömer İNAN imzalı resmi yazıda ''Bilindiği üzere 27/10/2020 tarihli ve 31287 sayılı (mükerrer) Resmî Gazete'de yayımlanan "2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı" kapsamında İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığının sorumlu olduğu tedbir bağlamında "Kamu personelinin niteliğini artırmak üzere ihtiyacı kurumlar tarafından tespit edilecek ve hazırlanacak mesleki, teknik ve kişisel gelişim eğitimleri kamu personeline Uzaktan Eğitim Kapısı üzerinden verilecektir." hükmü yer almaktadır. 

Bu kapsamda Uzaktan Eğitim Kapısı üzerinden verilecek aday memur eğitimlerine ilişkin Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığının 01.02.2021tarihli ve E-41496949-774.06-97 sayılı yazısının bir örneği Ek'te gönderilmiştir.'' denilmiştir.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı tarafından E-41496949-774.06-97 sayılı 1 Şubat 2021 tarihli 2021 Yılı Aday Memur Eğitimleri konulu resmi yazı yayınlandı.

İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim ATAY imzalı resmi yazıda "2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı" 27/10/2020 tarihli 31287 sayılı (mükerrer) Resmî Gazete'de Cumhurbaşkanı Kararı olarak yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Mezkûr Programda "Kamuda İnsan Kaynakları" başlığı altında yer alan 806.3 sayılı tedbirine ilişkin Başkanlığımızın sorumlu olduğu " Kamu personelinin niteliğini artırmak üzere ihtiyacı kurumlar tarafından tespit edilecek ve hazırlanacak mesleki, teknik ve kişisel gelişim eğitimleri kamu personeline Uzaktan Eğitim Kapısı üzerinden verilecektir." hükmü yer almaktadır.

Kamu kurum ve kuruluşları, aday olarak atanan bütün memurların eğitimlerini "Aday Memurların Yetiştirilmelerine İlişkin Genel Yönetmelik" kapsamında yürütmektedir. 08/06/2020 tarihli ve E.193 sayılı yazımızda kayıtlı yazı ile kamu kurum ve kuruluşlarından aday memur eğitimlerine ilişkin bilgiler, eğitimlere katılan personel sayısı, eğitim yöntemi, eğitim dokümanları, eğitim materyallerinin güncellik durumu, sürece ilişkin görüş ve önerileri talep edilmiştir.

Bakanlıklardan gelen öneri, görüş ve taleplerin incelenmesi sonucu, 27/06/1983 tarihinde yürürlüğe giren Mezkûr Yönetmeliğin günümüz insan kaynakları faaliyet ve uygulamalarının ihtiyaçlarına cevap vermekte yetersiz kaldığı, eğitim içeriği ve süresi hususlarında gelişime açık noktalar olduğu, temel eğitim kapsamında eğitim içerikleri konusunda uygulama birliğinin sağlanması gerektiği, hazırlayıcı eğitim kapsamında eğitim içeriklerinin zenginleştirilmesi gerektiği, aday memur eğitimlerinin bir kısmının veya tamamımın uzaktan eğitim  yöntemiyle gerçekleştirilmesi ihtiyacı olduğu anlaşılmıştır. Nitekim 2019 yılında gerçekleştirilen Kamu-Veri Anketi  sonuçları ile Bakanlıklar 2019 yılı Eğitim ve Geliştirme Raporlarında yer alan veriler de bu görüşleri desteklemektedir.

Bu vesile ile aday memur eğitimlerinin içeriklerinin güncellenmesi, zenginleştirilmesi, kamu personelinin niteliğinin ve verimliliğinin artırılması ve eğitimlerde uygulama birliğinin sağlanması için Başkanlığımızca  başlatılan  çalışmalar  tamamlanmıştır.  Söz  konusu  çalışmalar  sonucunda,  13  Temel Eğitim başlığı için yetkili kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticileri ve uzmanları tarafından eğitim videoları çekilmiştir. Hazırlayıcı eğitim kapsamında ise mevzuat, kişisel gelişim, mesleki gelişim, teknoloji, finans ve farkındalık eğitimleri başlıkları altında toplam 26 eğitim içeriği yer almaktadır.

Başkanlığımızca Yükseköğretim mezunu aday memurlar için oluşturulan Aday Memur temel ve hazırlayıcı eğitim materyalleri ile temel eğitimlere yönelik deneme soruları, 08/02/2021 tarihi itibarıyla Uzaktan Eğitim Kapısı (UEK) platformu üzerinden Bakanlığınız merkez/taşra birimleri ile Bakanlığınıza bağlı, ilgili, ilişkili ve koordineli kurumların hizmetine sunulacaktır. 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda yer alan hükümler doğrultusunda UEK üzerinden verilecek aday memur eğitimlerine Bakanlığınız merkez/taşra birimleri ve Bakanlığınıza bağlı, ilgili, ilişkili ve koordineli kurumlar da ihtiyaç duydukları hazırlayıcı eğitim başlıklarını ekleyebilecektir. UEK içerisinde yer alan çevrimiçi

sanal sınıf uygulaması veya yüz yüze eğitimler ile aday memur eğitimlerinin kapsamı genişletilebilecektir. 

Aday memur temel eğitimi kapsamında hazırlanan 13 eğitim ile Başkanlığımız tarafından önerilen 26 hazırlayıcı eğitimden Kurumunuz aday memurlarının yararlanabilmesi için gerekli işlemlerin tesis edilmesi hususunda bilgilerini ve gereğini arz ederim.

Aday Memurların Yetiştirilmelerine İlişkin Genel Yönetmelik’le belirlenen ve Uzaktan Eğitim Kapısı üzerinden verilmek üzere Başkanlığımızca hazırlanmış Temel Eğitim Başlıkları:

 Atatürk İlkeleri

 İnkılap Tarihi

 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu

 Devlet Malını Koruma ve Tasarruf Tedbirleri

 Genel Olarak Devlet Teşkilatı

 Gizlilik ve Gizliliğin Önemi

 İnsan Hakları

 Milli Güvenlik Bilgileri

 T.C. Anayasası

 Yazışma ve Dosyalama Usulleri

 Türkçe Dil Bilgisi Kuralları

 İletişim (Haberleşme)

 Halkla İlişkiler

Başkanlığımız tarafından hazırlanıp Uzaktan Eğitim Kapısı Platformu’na yüklenen ve Aday memurlara verilmesi önerilen Hazırlayıcı Eğitim Başlıkları:

 Uygulamalı Excel Eğitimi

 Dijital Dönüşüm

 Sanayi 4.0

 Finansal Okuryazarlık

 Genel Muhasebe

 Elektronik Belge Yönetim Sistemleri (EBYS)

 HİTAP Eğitimi

 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu

 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu

 Elektronik İhale ve Elektronik Eksiltme

 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu

 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun ile 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu

 6245 sayılı Harcırah Kanunu

 Kamu Etiği İlkeleri

 Mobbing

 Etkili Sunum Hazırlama

 İletişimin Evrensel Yönü

 Topluluk Önünde Konuşma

 İçerik Olarak İletişim

 Etkili ve Doğru İletişim

 Diksiyon

 Etkili E-posta Yazımı

 Tütün Bağımlılığı

 Alkol Bağımlılığı

 Kumar Bağımlılığı

 Ofis Çalışanlarında Sık Görülen Postüral Sorunlar ve Ofis Egzersizleri 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.