Hafızların Sınavlarda Yarıştırılmasını Doğru Bulmuyoruz

Hafızların Sınavlarda Yarıştırılmasını Doğru Bulmuyoruz

Kamuajans.com – Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı Hasan Türüt, Kur’an-ı Kerim’i ezberleme konusunda kusursuz eğitim alarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sınavında başarılı olup diploma verilen hafızların DHBT, KPSS ve MBSTS sınavlarında yarıştırılmasını doğru bulmadıklarını söyledi.

Hafızlar, Kur’an-ı Kerim’i kusursuz ve doğru bir şekilde ezberleyen, bu konu da tam eğitim almış insanlardır. Bu nedenle İmam Hatip Lisesi mezunu bir hafızı DHBT, KPSS ve MBSTS sınavlarında yarıştırmak yanlıştır. Hafızların Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde göreve başlatılabilmeleri için tek şart hafızlık diploması olmalıdır ki, yukarıda da belirttiğim gibi bu diplomayı Diyanet kendisi veriyor. Hafızlar hiçbir sınava tabii tutulmadan göreve başlatılmalı ve hizmetten geri bırakılmamalıdır. Hafızların DHBT, KPSS ve MBSTS sınavlarında ayrıca yarıştırılması demek hafızlık diplomasının hiçbir öneminin olmadığı anlamına geliyor ki bunun kabul edilmesi mümkün değildir.

Hafız, dini sevdirecek, bilgisiyle toplumu aydınlatacak ve yeni neslin imanlı bir şekilde yetişmesini sağlayacaktır. Hafızın gözü ne müftülükte ne de daha üst makamlarda, onların tek derdi din hizmetleri görevini yapabilmektir.

Diyanet; başkan, başkan yardımcıları, genel müdürler, daire başkanları, şube müdürleri ve kurullarıyla teknik personelini oluşturup din hizmetleri ordusunu kurmuştur! Bu ordunun askerleri de hafızlardır. Hafızlar bu teşkilatın neferleridir, projektörüdür! Ehlisünnet üzere yetişmiş bilgili ve donanımlı neferlerdir. Din hizmeti veren bir kurum olarak Diyanet’in önceliği Kur’an olmalıdır. Bunu taçlandıracak olanlar da hafızlardır.

HAFIZLIK EĞİTİMİ ALMAMIŞ KİŞİLERİN K.K.Ö. OLARAK GÖREVLENDİRİLMESİ YANLIŞTIR

Diyanet İşleri Başkanlığı geçen yıllar da kız ve erkek Kur’an Kurslarına yaptığı alımlarda hafızları görevlendirmişti. Ancak bu sene erkek Kur’an Kurslarına yapılacak alımlar da hafız olmayan 400 kişilik alım yapılacağını duyurdu. Hafız olmayan K.K.Ö. sağlıklı eğitim veremez. Kur’an-ı kusursuz ve doğru okuyacak ki, yetiştirdiği öğrenci de Kur’an-ı kusursuz ve doğru öğrenebilsin. Bu yanlış bir uygulamadır, derhal düzeltilmesi gerekir. Aksi halde hafız olmayan K.K.Ö. vereceği yanlış bilginin ve bu bilgiyle yetişecek öğrencinin tüm vebali Diyanet’in üzerinde olacaktır.

KPSS ve MBSTS DİN GÖREVLİLERİ İÇİN ZULDÜR

Diyanet İşleri Başkanlığında din görevlisi olarak görev yapanların her yıl girdiği Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS) ücreti 2020 yılında 170 liraya çıkarıldı. %4 zam alan bir din görevlisinin gireceği sınav ücretine bu kadar zam yapılmasını doğru bulmadığımız gibi bunun hiçbir haklı gerekçesinin olamayacağını düşünüyoruz. Zira 2017 yılında KPSS ücretleri 4 oturum için 480 lira olarak açıklanmıştı. Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine 4 oturumun ücreti 180 liraya düşürüldü. MBSTS sınavları tek oturumda yapılıyor ve 170 lira ücret alınıyor. Burada bir hakkaniyet var mı? Din görevlilerine alenen haksızlık yapılıyor ve Diyanet İşleri Başkanlığı susuyor! Din görevlilerinin gireceği sınav tek oturumda yapılıyor. Tek oturum için 170 lira alınmasında hakkaniyet göremiyoruz. YÖK tarafından dini görevlileri adeta sömürülüyor. Sömürgeci zihniyete her zaman karşıyız, burda sömürülen din görevlileri olunca sessiz kalmamız beklenemez. Sendika olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın din görevlilerinin mağduriyetini görmesini ve sömürülmesini engellemesini istiyoruz. Hiçbir beklenti içerisinde olmadan tüm olumsuz şartları rağmen özveriyle görev yapan din görevlilerinin üzerindeki sınav baskısı yetmiyormuş gibi ayrıca fahiş sınav ücretleriyle psikolojik olarak yıpratılmasına göz yumamayız.

Din görevlileri, Diyanet İşleri Başkanlığının kendilerini önemsemediği, bu nedenle kurumlarına karşı aidiyat duygularının zedelendiği inancındalar. Bu inancı taşıyan din görevlilerinin moral ve motivasyonları bozulur ve görevlerini verimli bir şekilde yapabilmeleri engellenmiş olur. Bu nedenle MBSTS sınav ücretleri düşürülmeli, yukarıda açıkladığımız diğer konularda da ciddi bir çalışma yapılarak yeni bir düzenleme yapılmalıdır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.