Diyanet Akademi Bir An Önce Kurulmalıdır

Diyanet Akademi Bir An Önce Kurulmalıdır

Diyanet İşleri Başkanlığınca 2020 yılı içinde Prof. Dr. Ali Erbaş’ın, ilgili birim amirlerinin ve Hukuk Müşavirlerinin katılımıyla Diyanet Akademi’nin kurulmasıyla ilgili bir toplantı yapılmış ve hazırlanan taslak maddeler görüşülerek değerlendirmişti. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da yaptığı açıklamada Diyanet Akademi’nin kurulmasına yönelik çalışmaların tamamlandığını söylemişti.

Diyanet Akademi’nin kurulmasını önemsediklerini belirten Diyanet Bir-sen Genel Başkanı Hasan Türüt, Diyanet Akademi kanun taslağının bir an önce Meclis’e sevk edilmesini beklediklerini çünkü kurulacak olan akademi’nin bilgi yönünden niteliği ve yetiştirilecek din görevlilerinin kalitesinin artacağına dikkat çekerek yaptığı açıklamada “Diyanet Akademi’nin bir an önce gündeme alınarak kanunlaşmasını istiyoruz. Çünkü biz Akademi’nin kurulmasını önemsiyoruz. Hem kaliteli din görevlilerinin yetişmesi hem de halkın doğru dini bilgileri almalarının sağlanması açısından Akademinin kurulması önem arz etmektedir. 

İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere zinanın suç olmaktan çıkarılması, içinde bulunduğumuz çağın teknolojik imkânlarının sunduğu çarpık ve yanlış bilgi paylaşımının ülkemizde sosyal travmaya neden olması, dini ve sosyal hayatın çökmesinde etkili olmuştur. Gençlerin milli kimliklerinin yozlaşması, aile kurumunun çatırdaması, göz kamaştıran aktüelite hayatının etkileri vb. olumsuz sonuçlar nedeniyle halen devam etmekte olan sosyal düzeni bozan kötü örneklerin iyileştirilmesi, bilgi ve teknolojinin iyi yönde değerlendirilmesi, bireylerin Allah, Kur’an, Peygamber gibi kutsi değerlerle tanışması, toplumsal ve çevresel ilişkilerin bu çerçevede kurulmasını temin etmek amacıyla; dini anlamda topluma rehberlik yapan, aydınlatan ve yozlaşmanın önlenmesi, tarihi, sosyo-kültürel alanlarda toplumun bilinçlendirilmesi açısından din eğitiminin daha kaliteli olmasının gerekliliğini düşünüyor, bu anlamda Diyanet Akademi’nin kurulmasını önemsiyoruz. 

Diyanet Akademi’nin kurulması toplumun kurtuluşu için gereklidir; ayet-i kerimelerin bireylere doğru anlatılması, Kur’an ve Sünnetin ışığında toplumun yozlaşmaktan kurtarılması buna bağlıdır. İslam medeniyetinde bilgi, hikmet ve ahlakın yozlaşmış toplumları kurtardığı görülmüştür. Günümüzde de bireysel ve toplumsal olarak kurtuluşun reçetesi bunlara bağlıdır. Akademi; bilimsel, teknik ve sosyal anlamda toplumsal krizin aşılmasını sağlayacak, teknoloji, bilim, ekonomi, hukuk ve İslam biliminin hem insana hem çevreye hem de evrene bakışını; dinin hurafelerden ayıklanarak çarpık ve yanlış anlayışa neden olan etkilerden kurtarılmasını sağlayacaktır.” dedi.

Diyanet Akademi’nin kurulması ile İlahiyat, İmam Hatip Lisesi vb. eğitim kurumlarına katılıp bunlar üzerinden gelecek olan insanların Diyanet’e katılmadan önce kıraat, mezhep ve bölge farklılıkları, Diyanet’e adaptasyon ve çağın getirdiği tüm sorunları bilmek, öğrenmek ve tanımak için önemli bir fırsat oluşturacağına dikkat çeken Genel Başkan Hasan Türüt, “Akademiden mezun olanların daha bilgili ve kaliteli hizmet vereceği aşikârdır. Ayrıca çeşitli akımlardan gelen insanların da adaptasyonunu sağlamak açısından daha sağlıklı sonuçlar vereceğine inanıyoruz. Bu arada hafızların en az İmam Hatip Lisesi mezunu olması şartıyla başka bir sınava gerek olmadan, göreve almada kendilerine öncelik verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu şekilde hafızlığın teşvik edileceğini, bilgili ve kaliteli hizmet verilmesinin sağlanacağını ve mihraba yakışır, kaliteli, bilgiliği ve layık din görevlisi yetiştirileceğini düşünüyoruz. Hafızlık dışından gelen kişilerin ise mülakatla alınmasını öneriyoruz. Kur’an ve kıraatı zayıf olan kişilerin imamette güçlük yaşadığını görüyoruz. Diyanette görev alan her personelin yeri geldiğinde imamlık yapmak zorunda kalacağı dikkate alınmalıdır. Dolayısıyla bu hususların dikkate alınmasında yarar görüyoruz. 

Atama Nasıl Olmalıdır?

Akademi de 1 yılın sonunda herkese gerçek puanı verilecektir. En az 15 veya üstü tercih hakkı verilmeli, cami puanı da olacağından toplam gerçek puan üzerinden atamaları yapılmalıdır. Burada ayrıca bir sınava gerek olmadan, Diyanetin hızlı ve verimli işleyişini sağlamak açısından da bu şekilde yapılacak atamayı önemsiyoruz.” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.