2021 Yılı Aşure Günü Hangi Güne Denk Gelmektedir?

2021 Yılı Aşure Günü Hangi Güne Denk Gelmektedir?

Muharrem ayında dayanışmanın, paylaşmanın, birlikte üretmenin ve tüketmenin bir sembolü olan aşureler hazırlanır ve komuşulara dağıtılır. Aşure günü olarak bilinen söz konusu gün 2021'de 18 Ağustos'a denk geliyor.

Hicri Yılbaşı miladi takvime göre 18 Ağustos 2021 Perşembe gününe denk gelirken, Muharrem ayı da başlamış oluyor. Aşure gününü barındıran Muharrem ayı, Hz. Peygamber (s.a.s) tarafından Allah'ın ayı diye nitelendirilmiştir.

Hicri takvime göre yılın 12. ve sonuncu ay olan Zilhicce sona ermesiyle birlikte Muharrem ayı başlayacak ve bu ayın 10. gününde Aşure Günü idrak edilecek.

Aşure Gününde Neler Olmuş?

Aşure gününde gerçekleştiğine inanılan birtakım olaylar vardır. Hz. Musa ve İsrailoğulları'nın Firavun'un zulmünden kurtulmaları, Hz. Nuh'un gemisinin Cudi dağına oturması, Hz. Âdem'in tövbesinin kabul edilmesi, Hz. Yûnus'un balığın karnından çıkarılması, Hz. Mûsâ'nın ve Hz. Îsâ'nın doğumlarının aşûre gününde gerçekleştiğine inanılır. Hz. Hüseyin'in Kerbelâ'da şehit edilmesi de muharremin onuncu günü gerçekleştiği için, aşûre günü aynı zamanda, İslâm tarihinde son derece acı, acıklı ve üzücü bir olayı hatırlatma özelliği de taşır.

Aşure Günü İbadetleri Nelerdir?

Tüm Sâmî dinlerde özel bir yere sahip görünen aşûre günü, Câhiliye Araplarınca da önemli sayılmıştır. Hatta Resûl-i Ekrem'in de peygamberlik öncesi ve sonrası dönemde bir süre bu günde oruç tuttuğuna dair rivayetlere de rastlanır. Medine döneminde bu orucu Müslümanlara tavsiye ettiği bilinen bir husustur (Buhârî, "Savm", 69; Müslim, "Sıyâm", 134; Tirmizî, "Savm", 50; Müsned, VI, 29-30).

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.