Cuma Namazı İçin Randevu Sistemi Önerisi - Randevulu Cuma Namazı Nasıl Kılınacak?

Cuma Namazı İçin Randevu Sistemi Önerisi - Randevulu Cuma Namazı Nasıl Kılınacak?

Kamuajans.com – Koronavirüs ile mücadelede 2 ayı tamamlayacağımız bugünlerde diğer ülkelere oranla başarılı mücadele sürdürdüğümüz görülüyor. Öyle ki ölüm oranları bir çok ülkeye göre oldukça düşük.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında kademeli olarak kapatılan alanardan biride Müslümanlar için kutsal mabed olan camiler özellikle cuma günleri vatandaşların akın ettiği ve cuma namazını eda ettiği camiler koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılmış ibadetlerin evde yapılması kararı verilmişti.,

Yaklaşık 2 aydır camilerden uzak olan cemaatler normalleşme süreciyle birlikte açılması planlanıyor. İlk etapta tamamen açılması planlanmayan camilerde randevu sistemi ile cuma namazı kılınması hedefleniyor. Vatandaşları randevu ile çağırarak küçük cemaatler oluşturulmasını düşünen yetkililer bu sürecin vaka sayısını arttırmaması için tedbirleri sıkı tutuyor.

Camide Randevu İle Cuma Namazı Nasıl Kılınacak?

MERNİS/E-Devlet, salgın süresince Cuma namazı kılmak isteyenler için web üzerinden randevu sistemini geliştirmelidir. Cuma namazı kılmak isteyen Müslüman erkekler randevu sistemine girerek ev veya işyerine en yakın camiyi seçerek kendisi için uygun olan saate randevu almalıdır. Kurulacak sistemde aşağıdaki bileşenlerin yer alması önerilmektedir:

- Görevli/imam yetkili olduğu camide 2 metre sosyal mesafe kuralına uyularak kaç kişinin aynı anda namaz kılacağını belirlemeli ve müftülüğe bildirmelidir.

- Randevu almak isteyen, sisteme TC kimlik numarası ile girmeli ve kişinin kimliği yetkililer tarafından MERNİS (Nüfus Genel Müdürlüğü Vatandaş Bilgi Sistemi) üzerinden doğrulanmalıdır.

- Sistemde belirlenen zaman dilimleri için randevu açılmalı ve vatandaşlara ilan edilmelidir.

- Bir oturumda kaç kişinin namaz kılacağı belli olduğundan o kişi sayısına ulaşılınca o oturum kapatılmalı ve randevu alamayan cemaat diğer oturumlardan randevu almalıdır.

- Tüm oturumların dolu olması durumunda vatandaşlar müftülüğe müracaat etmelidir. Müftülük bu durumlar için sisteme ilave cami ya da alan tanımlayabilmelidir.

- Her hafta randevu sistemi en baştan tekrar çalıştırılmalıdır. Böylece randevu alıp namaza gitmeyenler yerleri lüzumsuz işgal etmemelidir.

- Randevu alanlar, camiye geldiklerinde TC kimlik ile randevu numarasını/kodunu göstererek kapıdaki görevlinin kontrolü ile girmelidir. Girişlerde yığılma olmaması için gerekli düzenleme yapılmalıdır.

- Randevu sisteminde yaşlılara öncelik verilmeli ve 65 yaşın üzerinde olup namaz kılmak isteyenler yanlarında birer refakatçi getirebilmelidir. Engelli vatandaşlara randevu verilmesi konusu ayrıca değerlendirilmelidir.

- Diyanetin hafta başında belirleyeceği Cuma namazı tanımlaması ile hangi camide kaç oturum olacağı, kaç tane imama ihtiyaç olacağı belli olacaktır. Müftülük bu bilgi doğrultusunda ilgili görevlileri belirlemeli ve atamalıdır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.