Borçlanma Emekli Aylığını Böyle Etkiler...

Borçlanma Emekli Aylığını Böyle Etkiler...

Kamuajans.com – Hem işsizlik maaşı alıp, hem de sigortasız yani kayıtsız çalışanlar dikkat! İŞKUR’un durumu ispat etmesi durumunda, haksız yere işsizlik maaş alanlar, bu paraları faiziyle geri öder. İşverene de dava açılabilir.

1- Soru: Patronumuz 100’e yakın kişiyi işten çıkardı. Bu kez de 3 yıl üzeri çalışanlara teklif sundu. Sigortanızı ve asgari geçim indirimlerinizi ödemeyeyim kimse de işsiz kalmasın. ‘Sizi çıkarttım göstereyim, işsizlik maaşı alın’ dedi. Ben inancım gereği kabul etmedim. Sonrasında beni de mecbur etti. Ben de işten ayrıldım ve haklarımı istedim, vermedi. Mahkemeye her şeyi anlatsam, bir daha işsizlik maaşı alamaz mıyım?

İŞVERENE DAVA AÇILIR

Cevap: İşsizlik sigortasından haksız yere maaş alınması halinde ömür boyu işsizlik maaşı alınamaz diye bir düzenleme yok. Yasal faiziyle geri ödemeniz yeterli olacaktır. İşten ayrılış bildirgesinin gerçeği yansıtmaması nedeniyle İŞKUR, işverene dava açma yoluna gidecektir. Sizin işsizlik sigortasından maaş alırken çalışmanız nedeniyle aldığınız tutarları iade etmeniz gerekecektir. Tazminat ve diğer alacaklarınız için işvereni dava etmeniz mümkün.

İBRANAME 30 GÜN SONRA İMZALANIR

2- Soru: Eşim bir özel okulda 3 yıl öğretmen olarak çalıştı. Ocakta evlendik. Temmuzda eğitim yılı bitince işten çıkarıldı. İşsizlik maaşı almaya hak kazandı. Evrak imzalatmışlar ama tazminat almadı. Almamız mümkün müdür acaba? (Emre Seviker)



Cevap: Eşinize ibraname imzalatılmış. Bunun geçerli olabilmesi için işten ayrılış tarihinden 30 gün sonra imzalanmış olması gerekir. İbranamenin ekinde ödemeyi kanıtlayıcı belgelerin de bulunması esastır. Bu unsurlar söz konusu değilse imzalanan ibraname geçerli değildir. Bu nedenle eşiniz mahkeme yoluyla alacaklarını talep edebilir.

PRİM GÜNÜNÜ ARTIRMASI GEREKİYOR

3- Soru: Azerbaycan doğumlu kadın komşumuz, 23 sene orada çalışmış. 2010’da T.C. vatandaşı olmuş. 2015’te 64 gün çalışmış. Türkiye’de emekli olabilir mi?

Cevap: Türkiye ile Azerbaycan arasında ikili sosyal güvenlik sözleşmesi var. İki ülkeden de kısmi aylık bağlatabilir. Türkiye’de emeklilik için ise borçlanma yapması gerek. Yalnızca 2010 yılından sonraki süreleri borçlanabilir. Bu durumda da gün sayısı az olacağı için prim gün sayısını artırması gerekiyor.

İŞYERİNİN BAŞKA BİR İLÇEYE TAŞINMASI GEREKÇE OLMAZ

4- Soru: Kurumsal bir firmada çalışıyorum. Mağazamızı kapatıp aynı ilçede başka bir yerde açacaklar. Geçmek istemiyorum. Tazminatımı alabilir miyim?

Cevap: Aynı ilçedeki şubeler arasındaki değişiklikler ancak işçinin zarara uğraması halinde esaslı değişiklik sayılır. İşçi bu değişiklik nedeniyle zarara uğruyor ve değişikliği kabul etmiyorsa işveren işçiyi eski şubede çalıştırmaya devam etmek zorundadır. Yani maddi olarak ulaşım veya başka bir nedenle zarar doğmuyorsa yeni şubeye gitmelisiniz.

BORÇLANMA EMEKLİ AYLIĞINI ETKİLER

5- Soru: 1968 doğumluyum. 19 yıl 6 ay Bağ-Kur primim var. Sigorta geçişi 3 yıl 8 ay. Bağ-Kur başlangıcı 1991. Bu şartlarda askerlik borçlanması yapmama gerek var mıdır? (Mehmet Bardak)



Cevap: SSK’dan 5525 prim günüyle yine 52 yaşında emekli olmanız mümkün. Askerliğiniz emeklilik yaşınızı öne çekmeyecektir. Ancak borçlanmayı yüksekten yaparsanız emekli aylığınıza olumlu etkisi olabilir.

Okan Güray Bülbül

Kaynak : Akşam 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.