Bakan Gül : Dijital Mecralar Hukuk Güvenliğinin de Özgürlüğün de Ana Konusudur

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, elektronik adalet hizmetlerinin yaygın kullanıldığını belirterek, “Dijital mecralar bir hukuk güvenliğinin de bir özgürlüğün de ana konusudur” dedi.

Adalet Bakanı Gül, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu’nda Bakanlığın dijital hizmetlerini anlatan sunum yaptı. Komisyon çalışmalarının, ihtiyaçların tespiti ve kanunlaşma sürecinde büyük önem taşıdığını belirten Bakan Gül, “İhtisas komisyonu olarak çok önemli öneriler, teklifler, ufuk ve yol açıcı adımlar atılacağına inanıyorum. Çalışmalar, özellikle mevzuatın geliştirilmesi, değiştirilmesi, ihtiyaçların tespiti anlamında yüce Meclisimize ışık tutacaktır, yol gösterecektir. Komisyona her türlü katkı sunmaya hazırız” dedi.

DİJİTAL ÇALIŞMALAR ÖRNEK TEŞKİT ETTİ, ULUSLARARASI ÖDÜL GETİRDİ 

Adalet Bakanlığı’nın görev ve sorumluluklarını layıkıyla yerine getirebilmesinde elektronik adalet hizmetlerinin öneminin büyük olduğunu vurgulayan Bakan Gül, bu alandaki çalışmaların örnek teşkil ettiğini ve uluslararası ödüller kazandığını söyledi. Dijital hizmetler sayesinde yargılamaların hız kazandığını belirten Adalet Bakanı Gül, şöyle konuştu: 

 “E-adalet alanında yürütülen faaliyetler e-devlet dönüşümünün öncülüğünü yapmış ve tüm kamuya da örnek teşkil etmiştir. Bildiğiniz gibi UYAP bu anlamda model bir çalışmadır ve her geçen gün geliştirilmektedir. E-adalet projemiz, uluslararası alanda da yakından takip edilmektedir. Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde, uluslararası alanda bu hizmetler ödüllere layık görüldü. Bu da ülkemiz adına yine sevindirici bir durumdur. Elektronik ortamda gerçekleşen iletişim sayesinde haftalar süren, aylar süren yazışmalar çok çabuk sona ermekte ve de geç gelen adalet değil, gecikmeyen adaleti tesis etme anlamında önemli katkılar sağlamaktadır”

ÖZGÜRLÜK-GÜVENLİK ÇERÇEVESİNDE ELE ALINMASI GEREKLİLİKTİR

Bakan Gül, toplumsal alanda nasıl kişilik haklarına saygı gerekiyorsa kişilik haklarına, kişi mahremine ve özel hayatın gizliliğine ilişkin her türlü yaklaşımın dijital alanda da ortaya çıkması gerektiğini belirterek, sokakta da dijital mecralarda da iftira, hakaret ve kişilik haklarına saldırıda bulunulamayacağını kaydetti. Dijital veriler konusunda, hukuki anlamda geçmişte çok vahim örnekler görüldüğünü anlatan Gül, şöyle devam etti:

"İnsanların haksız yere ceza almasına yönelik geçmişte FETÖ'nün ön ayak olduğu delil üretme, kumpas davalarıyla bu delillerin dijital alanlarda nasıl oluşturulduğu hepimizin zihinlerinde yer edinmiştir. Usulsüz dinlemeler ve ortaya konan üretilmiş sahte delillerle yargılamaların hukuk alanına, hukuksuzlukların nasıl girdiğini hepimiz gördük, şahit olduk. Dolayısıyla dijital mecralar bir hukuk güvenliğinin de bir özgürlüğün de ana konusudur. Bütün bu alanların hukukun üstünlüğü bağlamında ele alınması gereken önemli mecralar olduğu hepimizce malumdur.”

ADALET HİZMETLERİ DİJİTAL YAPAY ZEKA İLE ÖLÇÜLEBİLİR HALE GELDİ

Sunumunda, e-duruşma, e-görüş, e- adalet, vatandaş portal, CELSE, e-noter gibi uygulamalarla ilgili detaylı bilgi paylaşan Bakan Gül, yapay zeka çalışmalarına da önem verdiklerini kaydetti. Dijital yapay zeka uygulamaları kapsamında adalet hizmetlerinin ölçülebilir olmasını hedeflediklerini anlatan Bakan Gül, “Dava açılmış, bir yıl geçmiş, hala duruşma günü verilmemişse bunu sistemden HSK’nın görebileceği bir çalışma üzerinde yoğunlaşıp, önümüzdeki yakın tarihte bunu faaliyete geçireceğiz. Yani vatandaş adına kamu hizmetlerinin, adalet hizmetlerinin doğru, etkin, zamanında uygulanması bakımından çok önemli bir şekilde dijital mecralardan istifade ediyoruz. Geç gelen adalet, adalet değildir anlayışıyla, bir kişinin davası ne kadar sürede bitmesi lazım, bununla ilgili yargıda hedef süre uygulamasını başlattık. Bu hedef süre uygulamasıyla yüzlerce dava ve soruşturma çeşidinde ideal ortalama süre, makul süre nedir diye bir çalışma yapıldı ve bunlar sisteme işlendi. Bu çabuk yargılama değil, makul sürede yargılama anlamında attığımız bu adımla bir konu belli bir süreyi aştıysa orada bir sorun var demektir. Ya uygulayıcılardan, ya mevzuattan, ya personelden, ya farklı bir teknik ihtiyaçtan dolayı bu adalet geç geliyor diye sistem bir uyarı vermekte, teftiş mekanizması ya da diğer mekanizmalar harekete geçmektedir.” diye konuştu.

Bakan Gül, elektronik hizmetler sayesinde salgın sürecinde de adalet ve yargı hizmetlerinin büyük oranda devam ettiğini belirterek, dijital mecraların geliştirilmesi, daha iyiye ulaşılması için çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Haberleri