4+4+4 zorunlu eğitim sisteminde değişiklik yapılması eğitim gündeminde tartışmalara konu oldu. Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "4+4+4" zorunlu eğitim sisteminin mevcut durumunu ve geliştirilmesi gereken yönlerini belirlemek amacıyla yapılan araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
4+4+4 Zorunlu Eğitim Sistemi
1997 yılında uygulamaya konulan 8 yıllık zorunlu eğitim süresi 2012-2013 yılları arasında 4+4+4 sistemiyle birlikte 12 yıla çıkarıldı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin katıldığı bir programda zorunlu eğitim süresinin uzun olduğunu, bu konunun yakın zamanda tartışmaya açılacağına dikkat çekerek zorunlu eğitim süresinde kısalma yapılabileceğinin ilk sinyalini verdi.
4+4+4 Sisteminde Öğretmenlerin Norm Durumu
Öğretmen normu bir okulda bulunması gereken öğretmen sayısını ifade etmektedir. Zorunlu eğitimin herhangi bir kademesinde değişiklik yapılması o branşlardaki öğretmenlerin normunu ciddi anlamda etkilenmektedir.
Zorunlu eğitim 2012-2013 yılları arasında 4+4+4 sistemiyle birlikte 12 yıla çıkarıldı. İlkokul süresinin 5 yıldan 4 yıla düşürülmesi sürecinde mevcut sınıf öğretmenlerinin %20'si norm fazlası durumuna düştü. Yapılan değişiklikten en fazla etkilenen branş sınıf öğretmenliği olmuştu. Ortaokulun bir yıl artması durumu ise branş öğretmenlerinin norm ihtiyacını artırmıştı.
4+4+4 Sistemine Alternatif Sistemler
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen'in araştırmasına göre, lise eğitimi için en çok tercih edilen modeller "3+1" yıl (3 yıl zorunlu, 1 yıl isteğe bağlı) ve "2+2" yıl (2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı) olarak belirlendi.
4 yıllık lise eğitiminin 3 veya 2 yıla düşürülmesi durumunda lise kademesindeki branş öğretmenlerinin normlarında ciddi anlamda değişiklik olacağı ön görülmektedir. Sonuç olarak lise branşlarında norm kadro fazlası öğretmen sayısı artacak ve bu branşların atamalarında zorluk yaşanacaktır.
Lise Branşları: Matematik, Kimya, Fizik, Biyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Felsefe, Tarih, Coğrafya, Mesleki ve Teknik öğretmen branşları.