Eğitim Gücü Sen'den Üniversiteye Giriş Puan Sistemini Değiştirecek Hamle

Eğitim Gücü Sen, üniversiteye girişte kritik rol oynayan OBP hesaplamasındaki "not şişirme" ve adaletsizliklerin giderilmesi için MEB'e başvurdu; sistemin fırsat eşitliği temelinde değişmesi talep edildi.

Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası (Eğitim Gücü Sen), üniversiteye giriş sınavlarında belirleyici rol oynayan Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) hesaplama sistemindeki adaletsizliklerin giderilmesi için Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) resmi başvuruda bulundu. Mevcut sistemin öğrenciler arasında fırsat eşitsizliği yarattığını savunan sendika, hesaplama yönteminde köklü bir değişiklik talep ediyor.

OBP Hesaplamasında "Şişirilmiş Not" Sorunu
Eğitim Gücü Sen, özellikle özel öğretim kurumları ile bazı devlet okulları arasında not verme standartlarının farklılık gösterdiğine dikkat çekti. Sendika, "not şişirme" olarak tabir edilen uygulamaların, hak eden öğrencilerin önüne geçtiğini ve akademik dürüstlüğü zedelediğini vurguladı.

Fırsat Eşitsizliği Ortadan Kaldırılmalı
Başvuruda, farklı okul türlerindeki sınav zorluk seviyelerinin eşitlenemediği, bu durumun OBP üzerinden genel yerleştirme puanına yansımasının adaletsiz bir rekabet ortamı doğurduğu ifade edildi. Öğrencilerin sadece kendi okullarındaki başarılarıyla değil, okulun genel not ortalaması trendiyle de cezalandırıldığı veya ödüllendirildiği belirtildi.

Eğitim Gücü Sen'in Çözüm Önerileri
Sendika, sistemin daha adil bir yapıya kavuşması için şu çözüm önerilerini masaya koydu:
* Merkezi Sınavla Korelasyon: OBP puanlarının, öğrencinin YKS (TYT-AYT) başarı sırasıyla uyumlu hale getirilmesi için bir katsayı düzenlemesi yapılması.
* Standart Sapma Uygulaması: Okul bazlı notların Türkiye geneli ortalamasına göre normalize edilmesi.
* Sınav Odaklı Değerlendirme: OBP'nin yerleştirme puanındaki ağırlığının, fırsat eşitliği sağlanana kadar yeniden gözden geçirilmesi.

"Gençlerin Emeği Zayi Olmamalı"
Eğitim Gücü Sen Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada, milyonlarca gencin geleceğini belirleyen üniversite sınavında bir virgülün bile binlerce kişinin önüne geçebildiği hatırlatılarak; "Emeğin ve liyakatin korunması adına MEB'in bu adaletsizliği ivedilikle çözmesini bekliyoruz," denildi.

Yorum Yap

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB Personel Haberleri