11. Yargı Paketi Meclis’te! İşte Organize Suçtan Bilişim Dolandırıcılığına Kadar Hayatımızı Değiştirecek O Maddeler!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunulan ve kamuoyunda “11. Yargı Paketi” olarak bilinen Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, suçla mücadele ve yargı sisteminde köklü değişiklikler getiriyor.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in açıkladığı 38 maddelik paket, organize suç örgütlerinden bilişim dolandırıcılığına, trafik güvenliğinden infaz rejimine kadar pek çok kritik alanda önemli düzenlemeler içeriyor.

Organize Suç Örgütlerine ve Yol Kesenlere Ağır Cezalar Geliyor

Paketin en dikkat çekici maddeleri, organize suç örgütleri ve trafikte terör estirenler ile mücadeleye odaklanıyor:

  • Örgüt Suçlarında Ceza Artışı: Örgüt kurma, yönetme ve üye olma suçlarında hapis cezalarının alt ve üst sınırları artırılıyor. Örgüt yöneticilerine, örgütün faaliyeti çerçevesinde çocukların araç olarak kullanılması halinde verilecek cezanın 1 kat oranında artırılması öneriliyor.
  • Meskun Mahalde Ateş Açmaya Sınırlama: Düğün, nişan ve asker uğurlaması gibi toplu bulunulan yerlerde silahla havaya ateş etme suçunun cezası artırılıyor. Ses ve gaz fişeği atabilen silahlar da bu suç kapsamına alınıyor. Toplu yerlerde işlenmesi halinde ceza yarı oranında artırılacak.
  • Trafikte Yol Kesmeye Müstakil Suç: Hukuka aykırı bir davranışla aracı durduran veya hareket etmesini engelleyen kişiye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
  • Taksirle Yaralamada Ceza Yükseliyor: Dikkatsizlik ve özensizlik sonucu meydana gelen taksirle yaralama suçlarında (özellikle trafik kazalarında) caydırıcılığı artırmak amacıyla hapis cezası miktarları artırılıyor.

Dolandırıcılık ve Bilişim Suçlarına Karşı Dijital Kalkan

Paket, vatandaşların canını yakan bilişim dolandırıcılığı eylemleriyle daha güçlü mücadele için önemli yenilikler getiriyor:

  • Bilişim sistemleri kullanılarak işlenen suçlarda, şüpheli banka hesabının bankalar tarafından 48 saate kadar askıya alınması imkanı tanınıyor. Suçta kullanılan paranın adli mercilerce hızla el konulması sağlanarak mağduriyetin giderilmesi amaçlanıyor.
  • Bir kişi adına açılabilecek GSM hat sayısına sınırlama getirilecek. Abonelik işlemleri çipli kimlik kartıyla yapılacak. Dolandırıcılık, hırsızlık gibi suçlarda kullanıldığı tespit edilen telefon hatlarının şebekeyle bağlantısı kesilebilecek.
  • TCK'daki dolandırıcılık suçlarının yargılamalarının Asliye Ceza Mahkemelerinde görülmesine imkan sağlanarak yargılamaların daha makul sürede sonuçlandırılması hedefleniyor.

Kiralık Araçları Suçta Kullanana Ağır Ceza

Güveni Kötüye Kullanma suçunun konusunun motorlu kara, deniz veya hava taşıtı olması (özellikle kiralık araçların geri getirilmemesi, parçalanması, suçta kullanılması gibi eylemler) nitelikli hal kabul edilerek verilecek ceza bir kat artırılacak.

İnfaz Rejiminde "Eşitlik" Düzenlemesi

Paket, kamuoyunda "COVID-19 düzenlemesi" olarak bilinen ve eşitsizliğe yol açtığı belirtilen infaz düzenlemesini yeniden ele alıyor:

31 Temmuz 2023 tarihi ve öncesinde işlenen suçlar nedeniyle hükümlü olacakların da mevcut düzenlemeden yararlanması sağlanacak. Bu sayede, bu tarihten önce suç işleyenler 3 yıl daha erken kapalı cezaevinden açık cezaevine ayrılabilecek ve açık cezaevinde 3 yıl daha erken denetimli serbestliğe ayrılabilecek.

Akıl Hastalarına Yeni Güvenlik Tedbiri

  • Cezai sorumluluğu kabul edilen kısmi akıl hastaları hakkında hem verilen cezanın infazı hem de akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirlerinin uygulanması zorunlu hale geliyor.
  • Tam akıl hastalarının da tehlikelilikleri ortadan kalkmadan serbest bırakılmamaları için sağlık kurumunda kalacakları asgari süreler belirleniyor.

Avukatlar ve Yargılamaya Dair Diğer Önemli Değişiklikler

Anayasa Mahkemesi kararları doğrultusunda avukatlara verilecek disiplin cezaları (uyarma, kınama, para, işten çıkarma, meslekten çıkarma) yeniden düzenleniyor ve hangi hallerde hangi cezaların verileceği ayrıntılı olarak belirleniyor.

Bölge Adliye Mahkemeleri'nin (BAM), hükmün gerekçeyi içermemesi veya savunma hakkının sınırlandırılması gibi önemli hukuka aykırılıklarda bozma kararı verme yetkisinin kapsamı genişletiliyor.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, düzenlemenin bir af olmadığını, yaklaşık 54-55 bin civarında mahkumu ilk etapta ilgilendirdiğini belirtti. Paket, bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından TBMM Genel Kurulu gündemine gelerek yasalaşma sürecine girecek

İlk yorum yazan siz olun

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Kamudan Haber Haberleri