Sadece 15 günde 14 bin 385 başvuru yapıldığını duyurdu. Bu uygulama, vatandaşların bu tür anlaşmazlıkları arabuluculuk yoluyla çözmelerini teşvik etmek amacıyla hayata geçirilmişti. İki haftalık süre içinde yapılan yoğun başvurular, hukuki sorunların çözümünde arabuluculuğun önemini bir kez daha vurgulamayı başardı..
Taraflara hızlı ve barışçıl çözüm sunuyor
Adalet Bakanı Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, zorunlu arabuluculuk sisteminin başlatıldığı 1 Eylül tarihinden bu yana tarafların yıllarca süren davalardan kurtularak dostane ve barışçıl bir çözüme ulaştığını vurguladı.
Bakan Tunç, anlaşma sağlanamadığı durumlarda devletin 2 saatlik arabuluculuk ücretini karşıladığını hatırlatarak, tarafların maddi ve manevi olarak zarar görmeden kendi iradeleriyle uyuşmazlıklarını sona erdirdiklerini, böylece toplumsal barışa katkıda bulunduklarını ve yargının iş yükünün azaldığını ifade etti. Zorunlu arabuluculuk sistemi, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların daha hızlı ve etkili bir şekilde çözülmesini sağlamak amacıyla yürürlüğe konulmuştu.
Arabuluculuk başvuruları ilk 15 günde artış gösterdi
Başlangıç tarihi 1 Eylül olan süreçte, kira uyuşmazlıklarından kaynaklı 12 bin 1, ortaklığın giderilmesi uyuşmazlıklarından kaynaklı 1241 başvuru yapıldı. Beraberinde ise kat mülkiyeti uyuşmazlıklarından kaynaklı 893, komşuluk hukuku uyuşmazlıklarından kaynaklı 114, tarımsal üretim sözleşmelerinden kaynaklı 68 başvuru olmak üzere yeni alanlarda toplamda 14 bin 385 başvuru yapıldığı bildirildi.
Arabuluculuk hizmetinden yararlanan vatandaşlar arasında memnuniyetin arttığını belirten Tunç, bazı arabuluculuk görüşmelerinin anlaşmayla sonuçlandığını ve bu sürecin sonunda memnuniyetlerini paylaşan vatandaşların olduğunu ifade etti.