Mülk sahipleri ve kiracılar arasında gerçekleşen kira sözleşmeleri genel olarak Türk Lirası üzerinde yapılsa da, bazı mülk sahipleri ve kiracılar kira sözleşmelerinde ‘Dolar’ tercih ediyor. Fakat dolar üzerinden yapılan sözleşmede dikkat edilmeyen hususlar bazı sorunları da beraberinde getiriyor.
Döviz üzerinden yapılan sözleşme yasal mı?
Kiracı ve mülk sahipleri arasında resmi belge niteliği taşıyan kira sözleşme kontratı, kontratta yazan modeller sayesinde kiracının ve mülk sahiplerinin hakları koruma altına alırken, bazı durumlarda tam tersi durum olabiliyor. Zarar etmek istemeyen kiracılar kira sözleşmesinde “dolar” tercih ederek zararlı çıkabiliyor. Dolar Euro gibi döviz cinsinden yapılan kira sözleşmeleri her ne kadar yasak olsa da yapılmaya devam ediyor. Bu durumlarda da hem mülk sahibi hem de kiracı zor durumda kalarak, anlaşmazlık halinde mahkemeye başvuruyor. Fakat mahkemede haklı olmak isteyen kişilerin, bazı kurallara dikkat etmesi gerekiyor.
Kira sözleşmesinde para birimi olarak döviz tercih taraflar döviz kurlarında yaşanılacak olan değişiklikler nedeniyle, alacaklı olacağını düşünen taraf borçlu durumuna düşebilme ihtimali bulunuyor.
Kira sözleşmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar neler?
Dövizle kira sözleşmesi yapıldığı zaman taraflar arasında yaşanan, uyuşmazlık sonucunda mahkemeye başvurulduğu zaman sözleşme yasaya aykırı olduğu tespit edilirse eğer, döviz olarak hazırlanan sözleşme Türk Lirasına çevrilebiliyor. Bu gibi bir sorunlarla karşı karşıya gelmemek için bazı hususlara dikkat etmek gerekiyor. O hususlar şu şekilde;
Dövizle kira sözleşmesi yapmadan önce iki tarafında bu durumun yasal olup olmadığı araştırması ve gerekli kontrolleri yapması gerekmektedir.
Ortaya çıkabilecek herhangi bir sorunda, para biriminin “Türk Lirasına” çevrilme ihtimalini gibi bir durum olduğunu bu durum karşısında nasıl önemli alınacağı bilgisini avukat gibi uzman kişilerden yardım almak gerekiyor.
Daha önce Yargıtay 12. Hukuk Dairesi tarafından alınan karar doğrultusunda, “dövizle” kira sözleşmesinin yasaya aykırı olduğu kararı alınarak, sözleşmenin Türk Lirasına çevrilebileceği ile ilgili hüküm verilmişti. Bu nedenle de sözleşme yaparken para birimi olarak döviz tercih etmeden önce araştırmak önem arz etmektedir.