Geçmişi kahramanlıklar ile dolu altında katman katman uygarlık barındıran Kahramanmaraş, tarihi güzellikleri ile de turistleri cezbediyor. Sokak sokak, cadde cadde kültürü görmek isteyenlere ihtişamını sunan Kahramanmaraş, köprüleri ile de ünlü bin kent.
Kurtuluş savaşında köprünün üstünden geçen işgalcilerin yerel halkı katletmesinden ötürü adını ilk kez Kanlıdere olarak almıştır. Bişka bir rivayete göre Kanlıdere köprüsünün 19’uncu yüzyılda bir kısmı Bayazıt Ailesinin bir kısmı ise Dulkadioğlu alileler arasında çıkan kavgadan ötürü ise derenin isminin ikinci kere Kanlıdere olarak anılmasına neden olmuş.
Kahramanmaraş Kanlıdere Köprüsü Kitabesi Kitabede XIX. yüzyıl sonları yazıyor. Kitabeye göre yapısal özelliklerine bakacak olursak da; Ekmekçi ve Turan Mahalleleri ile Kayabaşı Mahallesini birbirine bağlayan köprü, hem üstünden hemde altından araç ve yaya trafiğinin sağlandığı bir köprüdür. Mimari özelliğine göre Geç Osmanlı dönemi özelliği taşımaktadır. Kanlıdere köprüsü kuzey güney doğrultusunda uzanmakta ve üç büyük yuvarlak kemerli gözden oluşmaktadır. Köprünün iki gözünde altından taşıtların geçebileceği büyüklükte yollar vardır. (Ama üstü kapatılmadan önce bu yolların olduğu yerde büyükçe bir dere akarmış.) Köprü kesme taş, moloz taş ve kaba yontu taştan oluşmaktadır. Köprü'nün adı Kurtuluş Savaşı sırasında iç ve işgalci düşmanların yoğun olarak yerli Müslüman halkı katletmesinden dolayı ’Kanlıdere’ olarak anılmaktadır Kahramanmaraş’ın yerleşik iki ailesi ‘Bayazıt’ ve ‘Dulkadiroğlu’ aileleri arasındaki kavgalardan dolayı bu bölgenin adı kanlı deredir. Derenin bir yanı Bayazıt ailesine ait ikin diğer yanı Dulkadiroğlu ailesine aitmiş. Bu iki aile arasındaki kavga 19. yy ortalarında Bayazıt ailesinin 300 kadar ermeni çetecisini şehir merkezine getirip üstünlük kurması ve Adana valisinin 17 Bayazıt erkeğini bu hareketten dolayı astırmasıyla son bulmuştur.