Sözcüden Özlem GÜVEMLİnin haberi...
İBB Meclisi kasım ayı oturumlarının üçüncü birleşiminde İBB Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğünün İBBnin yetki sorumluluk alanında kalan riskli yapıların dönüşümü ve kira yardımı için yeni bir düzenleme teklifinde bulundu. Teklifte İBBnin İstanbul genelinde hızlı tarama metodu ile toplam 102 bin 84 binadan mülk sahiplerinin incelenmesine izin verdiği 28 bin 900 binada yapılan incelemenin verileri yer aldı. Binaların 14 bin 588inin yüksek riskli olduğu tespit edildi.
1525 BİNANIN DEPREME DAYANIMI SIFIR
Bu grup içindeki binaların bin 525inin hiçbir deprem kuvveti taşıma kapasitesinin bulunmadığı, 318inin de kendi kendine çökme ihtimalinin bulunduğu belirlendi. 318 binada 3 bin 99 hane bulunduğu ve 10 bin 320 kişinin yüksek risk altında yaşadığı kaydedildi. Bu doğrultuda ilk etapta kendi kendine çökme riskinin bulunduğu 318 binada, ikinci etapta da bin 207 binanın dönüşümü için yapılacaklar belirlendi.
İstanbul genelinde hızla yükselen konut piyasası şartları göz önünde bulundurularak bağımsız birimde yaşayan ev sahiplerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının belirlediği kira bedelinin 3 katını ve toplam 18 ayı, kiracıya da bakanlığın rakamının 3 katını ve 12 ayı, evinde yaşamayan ev sahiplerine de kira bedelinin 2 katını ve toplam 18 ayı geçmemek üzere İBB bütçesinden karşılanmak üzere kira yardımı yapılması önerildi.
YASAL ÜST SINIR GETİRİLDİ
Teklif, AKP-MHP grubunun çoğunlukta olduğu komisyon tarafından yasaların ve mevzuatın imkan verdiği en üst miktara kadar ve en uzun süreyle kira ödemesi yapılması konusunda İBB Başkanı’na yetki verilmesini uygun buldu. Karar oy birliği ile kabul edildi ancak ilgili yasada üst sınırın 1500 TL olması tartışmaya ve yapılacak kira yardımının miktarı konusunda belirsizliğe neden oldu.
“İSTEDİKLERİNDEN FAZLASINI VERDİK”
CHP grubunun eleştirileri üzerine AKPli Meclis Üyesi Muhammet Kaynar, “Bir algı yönetimi çalışması ile karşı karşıyayız. ‘Kentsel dönüşüme ikna etmek için kira yardımını artırmaya ihtiyacım var’ diyorlar. Bunun için meclis kararına ihtiyaç yok. Konunun meclise getirilme sebebi bu algıyı yapmak. Biz ‘yasal sınırlarlar içinde en üst sınırdan en uzun süre kira yardımı yapabilirsin dedik. ‘Yasal sınırlar içinde istediğini yap’ diyoruz yine memnun olmuyorlar. İstediklerinden daha fazlasını verdik” dedi.
“1500 TLYE EV BULMA GÖREVİ VERİYORUZ”
CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı da yasada kira yardımının üst sınırının 1500 TL olduğunu hatırlatarak “Muhammet beyin bu konudaki iyi niyetine teşekkür ediyoruz. İstanbulda evinden çıkacaklar için 1500 TLye ev bulma görevini de Muhammet beye veriyoruz” dedi. İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan da 1500 TLye İstanbulda çadır bile kiralanamayacağını söyledi. AKP Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş da “Niyeti iş yapmak olan çözüm bulur” dedi.
4500 TLYE ÇIKARILMASI REDDEDİLMİŞ OLDU
Karar tartışmaların ardından oy birliği ile kabul edildi. Ancak kira yardımının 1500 TLnin üzerine çıkıp çıkamayacağı konusu soru işareti yarattı. CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı konuyla ilgili sosyal medya paylaşımında bulunarak bu karar ile kira yardımının 1500 TLden 4 bin 500 TLye çıkaracak teklifin reddedilmiş olduğunu söyledi.
Subaşı “Kentsel dönüşüm için tahliye edilecek konutlarda kira yardımını 1.500 TLsından 4.500 TLsına çıkaracak teklif, İBB Meclisinde AKP grubu oylarıyla reddedildi. İstanbuldaki kirası 1.500 TLlık evlerde kendileri otursunlar!” paylaşımında bulundu.
Sözcü Gazetesi