Kağıt üzerinde Jonathan'ın çocuklarının çoğu kendisinin değil ve birçoğunun annesini bile tanımıyor.
Bu durum, Almanya'da büyük yankı uyandırdı ve "Gurbetçi Şaban" filmini akıllara getirdi. Jonathan A., Afrika'da krallar gibi yaşıyor ve milyonluk arabalarla geziyor. Almanya'da ise çocuk bakımı için yılda 1.5 milyon euro yardım alıyor. Bu durum, birçok Alman vatandaşının tepkisini çekti.
Jonathan'ın çocuklarının birçoğu, Nijerya'da yaşayan akrabaları tarafından bakılıyor. Jonathan, bu çocukları evlat edinmiş gibi göstererek devletten yardım alıyor. Almanya'da çocuk yardımı, çocuğun yaşına ve ailedeki çocuk sayısına göre belirleniyor. Jonathan A., 24 çocuğu olduğunu beyan ederek maksimum yardım miktarını alıyor.
Bu olay, "Gurbetçi Şaban" filmini akıllara getirdi. Filmde, Kemal Sunal'ın canlandırdığı Şaban karakteri, Almanya'da iş bulmak için gidiyor ve çalışma izni olmayan Türkleri sömüren bir Alman patronun eline düşüyor. Şaban, daha sonra Alman devletinden çocuk yardımı alarak kendisine bir iş kuruyor.
Jonathan A.'nın durumu, Almanya'da sosyal yardım sisteminin suistimal edildiğine dair endişeleri artırdı. Alman yetkililer, bu tür suistimalleri önlemek için yeni önlemler alacaklarını açıkladı.