Enflasyon, dünyanın bazı ülkelerinde yavaş yavaş gerilemeye başladı. Gelişmiş ülkelerde durağan ya da düşen bir enflasyon gözleniyor. Bu da temel ihtiyaçlara yavaş yavaş yansıyor. Gıda, konut ve taşıt gibi sektörlerde yavaşlama ve gerileme oluşuyor.
Türkiye’de ise tam tersi her şey gitgide daha da pahalı hale geliyor. Enflasyon hızındaki düşüş yerini artışa bıraktı. Ağustos ayı ile beraber yüzde 50’yi deviren bir enflasyon oluştu.
Dünya genelinde gıda fiyatlarında düşüş yaşanıyor
Birleşmiş Milletler gıda kuruluşunun dünya fiyat endeksi Ağustos ayında iki yılın en düşük seviyesine gerilediğini duyurdu. Çoğu gıda ürünündeki düşüşün pirinç ve şekerdeki artışları dengelemesiyle önceki ay görülen toparlanmayı tersine çevirdi.
Kuruluşun Cuma günü yaptığı açıklamaya göre , Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) küresel olarak en çok ticareti yapılan gıda ürünlerini takip eden fiyat endeksi, bir önceki aya göre revize edilen 124,0 puana kıyasla Ağustos ayında ortalama 121,4 puan olarak gerçekleşti.
Temmuz ayı okuması başlangıçta Haziran ayında iki yılın en düşük seviyesinden toparlanarak 123,9 olarak verildi. Ağustos ayı rakamı Mart 2021'den bu yana en düşük seviyedeydi ve aynı zamanda Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Mart 2022'de ulaşılan tüm zamanların en yüksek seviyesinin %24 altındaydı.
Türkiye, tablonun dışında kaldı
FAO’nun açıkladığı rakamlarla beraber yüzde 11,8 gerileyen gıda fiyatları her ülkeyi kapsamadı. Türkiye’de gıda fiyatlarındaki pahalılık devam etti.
Türkiye İstatistik Kurumu’nda alınan verilere göre gıda fiyatlarındaki artış yüzde 73,6. Lokanta ve restoran tarzındaki dükkanlarda gıda enflasyonu yüzde 89,31 olarak açıklanmıştı.