Vergi Dairesi Müdür Yardımcılığı Sınavının sözlü bölümü, Gelir İdaresi Başkanlığı Yönetici Atama Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin (g) bendi ile Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında 5345 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinde yer alan "…Bu madde hükümlerine göre yapılacak sözlü sınavlar, adayın;
a) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücünün,
b) Liyakati, temsil kabiliyeti, bilgi düzeyi, davranış ve tepkilerinin mesleğe veya göreve uygunluğunun,
c) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığının,
ç) Genel yetenek ve genel kültürünün,
d) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığının, değerlendirilmesi suretiyle yapılır.
Sınav kurulu, adaylar hakkında yukarıda yazılı özelliklerin her biri için değerlendirme yapar…." hükümleri gereğince yapılmaktadır.denilmektedir.
Yukarıdaki yönetmelik hükümleri gereğince kadro dışı bırakılan personelin bu kriterlere uymadığı varsayılmaktadır.
Oysaki kurum çalışanları yeterince bilgi sahibi, özgüvenli ve temsil yeteneğine sahip kişilerden oluşmaktadır.Kuruma yıllarını vermiş bilgi ve tecrübe sahibi çalışanlar gerekli yeterliliğe sahiptir.Mülakatların bu kriterlere göre yapılıp yapılmadığı hususu gerçeği ne kadar yansıtmaktadır.
Kurum içinde çalışan personel aile bireylerinin isimleri, kendi ismi, sosyal yaşantısı,sosyal medya paylaşımları , üyesi olduğu sendika yada eskiden üyeliği bulunduğu sendika gibi faktörlerle fişlenmektedir.
Oysaki sendika üyesi olmak 657 sayılı kanun gereğince verilmiş bir haktır.Hiçbir kişi sendika üyeliği nedeniyle fişlenemez.Sendika fişleme aracı olarak kullanılamaz.
Diğer kurumlar yönetici bulmakta ve atamakta zorlanırken Gelir İdaresi Başkanlığının bu işe gönül vermiş kurum çalışanlarının mevcut koşullarda herhangi bir maddi getirisi yokken ve rotasyona tabi iken kariyer haklarının ellerinden alınması ve kadroların boş bırakılmasının hiçbir gerekçesi yoktur.
Dileğimiz kurum çalışanlarının yukarıda belirttiğimiz sebeplerle kariyer yapma haklarının engellenmemesi,sözlü sınavların gerçekten yönetmelik hükümlerine göre puanlanarak yapılması ve objektif verilere göre hak edenin kazanmasının sağlanmasıdır.
Gelir İdaresi Başkanlığının kuruma yıllarını vermiş tecrübeli personele herzaman ihtiyacı vardır ve olacaktır.Ve bu kişilerle ülkemizde vergi sistemi dahada etkin ve verimli çalışacaktır.