Eş, dost, çalışan, akraba: Otomobil satışlarının perde arkası gün yüzüne çıkıyor

Otomotiv sektöründeki artışın bir türlü ardı arkası kesilmiyor. Artık vatandaşların ezberlediği “Ali Cengiz oyunları” yetkililer tarafından da fark edildi. İşte akıl almaz oyunların perde arkası…

Pandemiden bu yana araç fiyatlarında önemli bir artış yaşandı. Fiyat artışlarına kimse dur diyemedi ve büyük bir mağduriyet yaşandı. Vatandaşı araçlara ulaşması neredeyse imkansız hale geldi. Parası olan ya da kredi çekme imkanı bulunan kişiler farklı oyunlarla sürekli araba al/sat işine başladı.

Önüne bir türlü geçilemeyen ticari alış ve satışlar bir yatırım aracına döndü. Dönemlik karar ve uygulamalar için yine satıcılar işin kolay yolunu buldu. Bunun yanında stokçuluk, aksesuar dayatması gibi birçok etmen de süreci çıkmaza soktu.

Ticaret Bakanı Bolat durumun farkında

Otomotiv sektörünün yaşadığı durum her gün vatandaşın gündeminde yer alıyor. Özellikle araba alan ve satan kişilerin sürekli konuştuğu bir mesele haline geldi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bolat, Ankara’da bulunan basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantı da otomotiv sektörü hakkında konuşan Bolat, savunma ve cezaların yolda olduğunu söyledi ve ekledi;

Bireysel satışta 3’ü aşan satışlar zaten yönetmelikte ticari satış olarak kabul ediliyor. Yaklaşık 4 bin 800 kişi 50’den fazla satış yapmışlar. Bunların ya kendileri bireysel, ya galeriler ya da bayilerin yanında çalışanlar, işte akrabaları vesaire üzerinden yapılan satışlar olduğu anlaşılıyor. Bunlardan savunma istendi ve savunmaları alınıyor, cezalar kendilerine gönderilecek. Bir başka önemli tedbir olarak da ikinci el satışların 31 Aralık 2023’e kadar sıfır araç fiyatından daha yüksek olamayacağı yasağını getirdik.

Türkiye Noterler Birliği’yle gerekli temas ve işbirliği sağlandı, 15 Temmuz itibarıyla noterler de yılda 3’ten fazla bireysel satışın ticari satış kabul edileceği kanuni düzenlemesinden hareketle bu satışları gerçekleştirmeyecekler. Maalesef burada çok ciddi bir tamahkarlık ve aç gözlülük uygulamalarını gördük. Bir nevi ihtiyaçtan oto alımından ziyade, otoyu bir spekülasyon ve yatırım aracı olarak görüyor.

Otomotiv ithalatımızda ilk 6 ayda yüzde 75 bir artış var. Geçen yılın aynı dönemine göre toplam ithalatta 11 milyar bir dolar artış var. Bu anlamda ikinci el oto ithalatı noktasında bakanlığımızda şu anda herhangi bir çalışma yapılmadı. Ama ekonomiyle ilgili kararlar yalnızca bakanlığımızın alacağı bir karar olmayıp, Cumhurbaşkanımızın, Bakanlar Kurulu’nun da içinde yer aldığı geniş istişarelerle bu kararlar alınıyor.

Biz de aldığımız kararları Kabine’de paylaşıyoruz, istişare ediyoruz. Biz, Türkiye’nin otomotiv sektörünün yatırım ve üretim, istihdam anlamında, ihracat anlamında geldiği noktayı önemsiyoruz, daha da güçlendirme çabası içindeyiz. Türkiye, dünyada otomotiv sektöründe 13’üncü sırada olan güçlü bir ülke, bunu daha iyi noktalara getirme hedefimiz var.

İlk yorum yazan siz olun

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

MEB Personel Haberleri