Yapı güvenliği ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında inşaatlarda daha sağlam demirler kullanmak adına inşaat demirlerinin darphaneden alınacağı konusunda bilgi verilirken, bu konu ile ilgili sıkı tedbirler alınacağı dip not olarak aktarıldı. Konu ile ilgili ayrıntılar işte sizlerle...
Demir satışlarında yeni döneme adım atmaya hazırlanıyor...
Yapı güvenliği ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında inşaat demirlerinin darphaneden alınacak olması hem insan yaşamı hem de vergi güvenliği kapsamında ülkemiz için önem arz etmektedir. Bu doğrultuda da sektör yetkilileri tarafından alınan bu karar ülke için tasarlanmış yerinde ve doğru bir karar niteliği taşımaktadır.
Sektör yetkilileri tarafından alınan karar ile birlikte, vergi güvenliğinin ve depremler için yapı güvenliğinin sağlanmasına katkı sunulması adına inşaat demiri satışları yakın takibe alınacak. Yani, yeni sistem sayesinde inşaat demirinin üretim hattı başta olmak üzere her anı özel güvenlikli işaretiyle kayda alınarak üretimden tutunda, ithalatından yapı müteahhidine teslimine kadar, laboratuvar test süreçleri de dahil olmak üzere her aşamalarının kayda geçmesi için beklenen tarih, içinde bulunduğumuz yıl sonu itibariyle yani 1 Ocak 2024 yılından itibaren üzerinde özel güvenlikli ibaresi olmayan, inşaat demiri izleme sistemi kapsamında takip edilemeyen inşaat demirlerinin ticareti engellenecek.
İnşaat demir satışları barkod sistemi ile takip edilecek...
Yapı güvenliği kapsamında demir satışlarında yeni döneme adım atmaya hazırlanan sektör yetkilileri, İnşaat demirlerinin imalatı başta olmak üzere, yükleme ve indirmeler, toptancılara satışlar, toptancılardan müteahhitlere kadar olan satışların, inşaat sahasında yapı denetçilerin kontrolü ve sonunda denetçi onayı ile yapılacağı bilgisi yer verilirken, Yeni sistem sayesinde de ürün bazında İDİS’le tek tek takip edilebilecek. Bu durumda da darphane ve damga matbaası genel müdürlüğü aracılığıyla, inşaat demirinin üretiminden laboratuvar aşamasına kadar her aşaması takip edilerek kayıt altına alınacak. Bu durumda da İnşaat demiri izleme sistemi kapsamında yılda 40 milyar liradan daha fazla vergi kaybının önüne geçilmiş olması planlanıyor.