Cuma ve Bayram namazlarında, şartlarda bir değişiklik, bir hafifleme olmadığı ve olamayacağı için, mükelleflerin durumuna göre şekillenmektedir.
Beşikte bebeği olan bir âileyi düşünün, Kadın- Erkek herkes Cuma namazına, Bayram namazına giderse bebek ne olacak. Biraksalar olmaz, Camiye götürseler olmaz. Hele Cami uzakta ise, birkaç saat kimsesiz kalan bebek ne olacak.
Evde hizmete ve korumaya muhtaç hasta varsa, kim ilgilenecek, kim göz kulak olacak.
İşte bu ve bennzeri özürlerden dolayı, Resülüllah Sellellahu aleyhi ve sellemin dilinden, bazı kimselerin üzerinden Cuma ve Bayram namazlarının düştüğü haber verilmiştir. Tarık bin Şihab - Allah ondan razi olsun-Resülüllah Sellellahu aleyhi ve sellemin şöyle buyurduğunu nakletmiştir:
Tarık bin Şihab Allah onunla memnun olabilir Peygamber , barış olmasını söyledi onun üzerine: (Cuma hakkı ve her Müslüman'ın görevidir grubunda , sadece dört: Abdul - olunan veya bir kadın ya da erkek, ya da hasta) rivayet tarafından Ebu Davud (1067) Al- Nevevî Toplam" dedi : "(4/483) isnaad olduğu üzerinde gerçek durumun ait Fath iki şeyh, İbn Receb söyledi": "(5/327) isnaad gerçek belirterek, oğul arasında birçok iyi isnaad ve atlar içinde: rehberlik Faqih "(1/190)" Gerçek Bütün (3111).
Onun Müslümana, Cemaatin icinde / Cemaatla Birlikte Cuma namazını kılmak Bir haktır, farzdır. Sadece dört sınıf insan hariç, bunlara Farz Değildir.
1- Başkasının mülkü Olan kölelere Farz DEĞİLDİR, (İşçiler başkasının mülkü olmadigi İçin, Cuma namazından muaf değillerdir, mutlaka kılmaları Gerekir)
2- Kadınlara Cuma namazı Farz değildir. Çünkü onlar ربة المنزل او صاحبة البيت Evin sahipleridir, evi ve evdekileri idare etme ve koruma sorumluluğu onlara verilmiştir, Allah ve Resülü tarafından.
3- Sabilere, küçük çocuklara Cuma namazı Farz değildir.
4- Hastalara Cuma namazı Farz değildir.
5- Başka Hadisi şeriflerle sabit olan şekliyle, Misafirlere de Cuma namazı Farz değildir.
Önce âyeti kerimede:
ياايهاالذين آمنوا
Ey İman edenler...diyerek genelleme yapılmış, sonra istisnaları, yani kimlerin kılmayabilecekleri anlatılmıştır.
Eğer bütün İman edenlere Farzolsaydı, Hanımlar beşikleriyle, Hastalar sedyeleriyle, yolcular binekleriyle Camiye geldiğini düşünün. Bir tarafta çocukların ağlaması, bir tarafta hastaların inlemesi, bir tarafta bineklerin bağırması, böyle bir ortamda huzurlu namaz kılınabilirmi.
Allah celle celalühü, hem özür sahiplerine kolaylık, hem de mükelleflerin huzur içinde Cuma namazlarını kılabilmeleri için, Kölelerden, Hanımlardan, Çocuklardan, Hastalardan ve başka Hadisi şeriflerde geçen, Misafirlerden, Cuma namazının Farz oluşunu kaldırmıştır, bunlara Cuma namazı Farz değildir.
Ancak, Camiye gidip Cuma namazını kıldıkları takdirde sahih olur.