Altın ve Gümüş Hakkında İnanılmaz Gerçekler! Dünyada Bu Madenler Aslında Yok!

Bilime göre altın ve gümüş, erken evrende, ilk yıldızların süpernova olarak patlamasıyla oluştu.

Bu büyük patlamalar, daha sonra kozmosa dağılan altın ve gümüş gibi ağır elementler üretti. Bu elementlerden bazıları, asteroitlere ve kuyruklu yıldızlara dahil oldukları güneş sistemimizde sona erdi. Bu uzay kayaları daha sonra milyarlarca yıl boyunca Dünya ile çarpıştı ve yanlarında altın ve gümüş getirdi. Yani temelde, her altın yüzük veya gümüş kolye taktığınızda, bir yıldız parçası takıyorsunuz demektir.

Yani tüm altın ve gümüş eşit yaratılmadı. Bazılarının diğerlerinden farklı bir nükleer tarifi var. Örneğin, gümüşün iki kararlı izotopu vardır: gümüş-107 ve gümüş-109. Bu izotopların oranı, nasıl yapıldıklarına bağlı olarak değişir. Güneş sistemimizdeki gümüşün çoğu, gümüş-109'dan daha fazla gümüş-107 üreten normal süpernovalar tarafından yapılmıştır. Ancak gümüşün bir kısmı, gümüş-107'den daha fazla gümüş-109 üreten, la tipi süpernova adı verilen özel bir tür süpernova tarafından yapıldı. Bu tür la süpernovalar, iki beyaz cücenin (ölü yıldız) birleşip patlamasıyla meydana gelir. Yani Dünya'daki gümüşün bir kısmı iki kez ölen ölü yıldızlardan geldi.

Peki ya altın?

Altının yalnızca bir kararlı izotopu vardır: altın-197. Ama aynı zamanda güneş sistemimizdeki diğer elementlerin çoğundan farklı bir kökene sahiptir. Görüyorsunuz, normal süpernovalar altın yapacak kadar güçlü değiller. Periyodik tabloda sadece demire kadar elementler yapabilirler. Altın yapmak için daha da aşırı bir şeye ihtiyacınız var: bir nötron yıldızı çarpışması.

Bir nötron yıldızı, kendi kütleçekimi altında çöken büyük bir yıldızın kalıntısıdır. O kadar yoğundur ki, bir çay kaşığı milyarlarca ton ağırlığındadır. İki nötron yıldızı çarpıştığında, altın ve diğer ağır elementler de dahil olmak üzere büyük bir enerji ve madde patlaması yaratırlar. Bu çarpışmaların, evrendeki en güçlü patlamalar olan kısa gama ışını patlamalarının da kaynağı olduğu düşünülüyor. Yani Dünya'daki altının bir kısmı doğadaki en şiddetli olaylardan geldi.
Kısaca gezegendeki tüm altın ve gümüş buraya uzaydan geldi. Ve farklı türde izotoplar üreten farklı türde uzay patlamalarından geldiler. Ve değer vermemiz ve saygı duymamız gereken çok nadir ve değerli metallerdir.

İlk yorum yazan siz olun

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

MEB Personel Haberleri