ABD dolarının güç kaybettiği söyleniyordu: İşte SWIFT verileri…

Küresel ekonomide ülkeler artık kendi para brimi ile ticaret yapmak istiyor. Bunun için bazı adımlar atılsa da henüz net bir sonuç ortaya çıkmadı. Birçok uzman ve ekonomist doların eski gücünde olmadığını söylüyor. Fakat SWIFT verileri bambaşka…

Küresel finansal döviz hizmeti SWIFT tarafından derlenen verilere göre, ABD dolarının küresel ödemelerdeki hakimiyeti güçlendiğini gösterdi. ABD doları içeren SWIFT FX işlemlerinin payı Temmuz ayında %46 ile rekor seviyeye yükseldi. Ayrıca Çin yuan'ını içeren işlemlerin payı da arttı.

SWIFT verileri ABD Dolarının hakimiyetini öne çıkarıyor

Önde gelen küresel finansal mesajlaşma hizmeti olan Dünya Çapında Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği'nin (SWIFT) en son işlem verilerine göre, ABD dolarının uluslararası ödemelerdeki hakimiyeti rekor bir seviyeye ulaştı. SWIFT'in mesajlaşma platformu, ürünleri ve hizmetleri, 200'den fazla ülke ve bölgede 11.000'den fazla bankacılık ve menkul kıymet kuruluşunu, piyasa altyapısını ve kurumsal müşteriyi birbirine bağlıyor.

Bloomberg'in bu hafta bildirdiğine göre veriler, ABD doları içeren SWIFT FX işlemlerinin payının on yıl önce üçte birin biraz üzerinde bir oranla karşılaştırıldığında Temmuz ayında %46'ya rekor bir seviyeye yükseldiğini gösteriyor. SWIFT yılda yaklaşık 200 milyon döviz onayı derliyor.

ABD doları içeren SWIFT işlemlerinin sayısındaki artış, 2012'de %46'lık payla en yüksek noktasına ulaşan euro’yu yakaladı. Avrupa ortak para biriminin ticaretteki payı daha sonra rekor düzeydeki en düşük seviyesine geriledi. çeyreğin biraz altında işlem görüyor.

SWIFT'in verileri ayrıca küresel döviz piyasalarında Çin yuanı ile ilgili işlemlerde artan bir eğilim olduğunu gösteriyor. Temmuz ayında, SWIFT aracılığıyla gönderilen talimatların %3'ünden fazlası Çin yuan’ını içeriyordu.

Yorum Yap

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB Personel Haberleri