Devlet, evde bakıma muhtaç yaşlı ve engelli yakınına bakanlara maaş desteği sağlamaktadır. Evinde yüzde 40 raporu olan engelli yakınına ya da yaşlısına bakana aylık maaş bağlanması öngörülmektedir. Bu ödemeler aylık olarak yapılmaktadır. Engelli ve hastalara evde bakım maaşı artışı yılda bir kez gerçekleşmektedir.
Devlet evde özel bir bakıma muhtaç olan engelli, hasta ve yaşlı bakıma muhtaç vatandaşların kişisel ihtiyaçlarının karşılanması için belirli miktarda bir maaş ödemesi yapmaktadır. 2022 maaşı da denilen evde bakım maaşının artışı devlet memurları zammına, gelir kriteri de asgari ücrete endekslidir. 2021 Yılı Temmuz ayında evde bakım maaşına da zam geldi. Buna enflasyon farkı da eklenecektir.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan bir hizmet olan 2022 maaşı belirli şartları sağlayan engellilere ödenen maaştır. 2022 engelli maaşı maddi sıkıntısı olan, kimsesiz, özürlü veya özürlü yakını, bakıcısı, evde yaşlı veya hasta yakını olan yaşlılara da ödenir. Engelli maaşlarına zam oranı asgari ücret üzerinden değişiklik göstermekte ve hesaplanmaktadır.
Hasta, engelli ve bakıma muhtaç yakını olan ve bakımını üstlenen kişilere verilen evde bakım maaşı için bazı şartların olması gerekmektedir. Engelliye bakan kişinin evde bakım maaşı alabilmesi için hanede kişi başına düşer gelir miktarının asgari ücretin üçte ikisinden az olması gerekmektedir.
2022 MAAŞI NE KADAR?
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilerle birlikte evde bakım maaşına yapılan zam miktarıda belli oldu. TÜİK'in açıkladığı veriler memur ve memur emeklilerinin 2022'nin ilk 6 ayında alacakları zam miktarını netleştirdi. Bu verilerle birlikte evde b akım maaşı alanlarında yeni maaşları belirlenmiş oldu.
1,797 TL evde bakım maaşı alanlar 2022 yılında 2.292 TL alacaklar
Ek zam yapılacak mı ?
Bugün kabine toplantısı sonrası emeklilere ve memurlara yapılacak ek zam miktarının da belli olması bekleniyor. Emekliye ve memur refah payı adı altında yüzde 3 zam yapılması ön görülüyor.
Evde Bakım Maaşı Başvuru Şartları Nelerdir?
- Evde bakım ücreti/evde bakıma destek yardımından yararlanabilmek için hastanelerden alınacak 16.12.2010 tarih ve 27787 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan” Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” kapsamında alınan Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında engel oranı % 50 ve üzeri olup ağır engelli EVET- HAYIR bölümünde EVET ibaresi olması gerekmektedir.
- Engelli kişinin başkasının yardımı ve bakımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek düzeyde olması yani tuvalet, beslenme ihtiyacını, giyinip-soyunabilme, merdiven inip çıkabilmek.
- Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olunan birey sayısına göre kendisine düşen ortalama aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden daha az olduğunun diğer bir hesapla Ocak 2019 itibariyle 1219 TL olarak belirlenen gelir kriterini bir örnekle açıklayacak olursak 4 kişilik bir aileye ayda 4.876 TL'nin altında bir gelir varsa bakım maaşı için başvuruda bulunabilir.bakım raporu ile tespit edilmesi gerekmektedir.
(Aile bireylerinin hesaplanmasında üvey evlatlar, vatani görevini yapmakta olan bireylerde sayılmaktadır. Ayrıca, aile bireylerinin geliri toplamında üniversitede okumakta olan bireylerin almış olduğu öğrenci kredisi ve burslar miktarı ne olursa olsun gelir kapsamı dışında tutulmaktadır.)
- 30.07.2006 tarih 26244 sayılı “Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik” kapsamında bakım ihtiyacı olan engelli koşullarına sahip olmak.
Başvuruda İstenilen Belgeler
- Engelli ve bakıcı olarak yazılan kişinin kimlik fotokopileri.
- Devlet Hastanelerinden alınan ağırlı özürlü olduğunu gösterir özürlü sağlık kurulu raporu veya fotokopisi
- Engelliye ilişkin iki adet vesikalık fotoğraf.
- Engelliye ilişkin varsa öğrenim durumunu gösterir belge veya sureti.
- Engellinin vasisi var ise, vesayete ve vasi atanmasına ilişkin mahkeme kararı.
- Anne babanın boşanmış olması hâlinde, boşanmaya ilişkin mahkeme kararı
Başvuru Ne Zaman Sonuçlanır?
Başvurunun SHÇEK İl Müdürlüğü’ne ulaşmasını takiben, özürlü ve ailesi hakkında, sosyal çalışmacı, doktor, fizyoterapist, çocuk gelişimci, hemşire, sağlık memuru ve sosyolog unvanına sahip en az üç kişiden oluşan bakım hizmetleri değerlendirme heyeti, özürlüyü ve ailesini ikametinde ve ikamet adresinde yaşamıyorlarsa fiilen yaşadıkları yerde gerekli incelemeleri yaparak bakım raporu hazırlar. Bakım raporunun hazırlanması sürecinde, acil durumlar haricinde, yukarıdaki belgelerin SHÇEK İl Müdürlüğü’ne ulaşması ile başvuru sahibinin oturduğu yer dikkate alınarak işlem sıralaması yapılır. Başvurunun sonuçlanması, normal süreçte 3-6 aylık bir süre aldığı belirtilmektedir.