Sonbahar aylarında yaşanan aşırı sıcaklıklar vatandaşları tedirgin ediyor. Yoğun sıcaklıklar ile geçen yaz aylarından sonra kışı özlemle bekleyen insanlar sonbahar ayında da ülkeyi esir alan pastırma sıcaklıkları ile sıcaklara veda edemiyor. Peki sonbahar aylarında yaz sıcaklıklarıo gibi hissedilen bu pastırma sıcakları nedir? Ne zamanlarda yaşanır? Ne zaman biter? İşte tüm detaylar...
Pastırma sıcakları nedir?
Pastırma sıcakları, pastırma yazı olarak bilinen bu sıcaklıklar sonbahar mevsiminde ekim ayının sonu ile kasım ayının ortasına kadar devam eden sıcaklıklardır. Her sene görülmemesi ile beraber görüldüğü senelerde de 2 gün ile 2-3 hafta arasında sürmektedir. Pastırma sıcaklıklarında havalar gündüz güneşli ve sıcak, geceleri ise serin ve bazı zamanlar don olayları ile karşılaşılabilen hava durumudur.
Bu senede yaşanan pastırma sıcaklarında ülke genelinde iklim değişiklikleri ile oldukça sıcak geçen gündüzler ve serin geçen geceler ile pastırma sıcakları gündüzlerinde yazı gecelerinde ise kış mevsimini yaşatıyor.
Neden adı pastırma sıcağı?
Bilinen en yaygın bilgisine göre bu sıcaklık günlerinde pastırmanın en ideal kurutma imkanı bu günlerde olduğu için bu sıcaklıklara pastırma sıcakları denilmektedir.
Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkar. Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Sonuçta havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman, toz vb. havanın puslu olmasına yol açar.