Veraset ilamı nedir?
Veraset işlemi, bir kişinin geride bıraktığı eşyaların nasıl, kimler arasında ve hangi oranlarda dağıtılacağının göstergesi olarak tanımlanabilir. Veraset belgesi olarak da adlandırılan miras senedi, mirasçıların mirastaki payını gösteren yasal bir belgedir.
Ölen kişinin mirasının nasıl olacağı çoğu zaman büyük bir sorun haline gelir. Bu durumda tapuda belirtilen oranlar esas alınır ve mülk bölünebilir. Vasiyetçinin ölümü üzerine mülk otomatik olarak vasiyet sahibine geçer. Ancak mirasçıların, ölenin bıraktığı mal üzerinde hak sahibi olduklarını kanıtlamaları gerekir.
Veraset belgesi nereden alınır?
miras belgesi, sulh ceza mahkemelerinden veya TMK 598/1 hükmü uyarınca alınabilir. Bu işlemler önceden yalnızca sulh ceza mahkemeleri tarafından yapılabiliyordu. Ancak 14 Nisan 2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 6217 sayılı Kanun'un 19/f.1 maddesi ile dairelerine veraset belgeleri düzenleme yetkisi de verilmiştir.
Veraset belgesini almak için gerekli belgeler
Veraset belgesi almak için noterlere veya mahkemeye başvurduğunuzda kişilerden bazı belgeler talep edilmektedir. Veraset belgesi için gerekli olan bu belgeler aşağıdaki gibidir;
- Kimlik fotokopisi
- Kimlik kayıt fotokopisi
- Ölüm sertifikası
- Miras hakkı talep etme
- Ölen kişinin ölüm belgesinin alınmış olması halinde belgenin yeminli tercümanlar tarafından yapılması gerekmektedir.
Veraset belgesini kimler alabilir?
En sık sorulan sorulardan biri, noterden miras belgesi almak için kimin başvurabileceğidir. Kendini vefat etmiş bir kişinin mirasçısı olarak gören herkes, yetkili noterlik çalışmalarına başvurabilir ve miras belgesi alabilir. Miras belgesi düzenlenirken nüfus kayıt verileri esas alınır. Ancak bazı durumlarda kayıtlarda hatalar oluşabilmektedir.
Bu hatalardan dolayı bazı mirasçıların miras belgelerinde yer almaması gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz. Bu tür hatalarda ilgili veraset belgesi otomatik olarak geçersiz olur. Bu belgenin geçersiz olabilmesi için belgesinde yer almayan mirasçılardan birinin veya tamamının asliye hukuk mahkemesinde dava açması, miras belgesinin iptali eksik veya yanlış olması ve yeni bir miras belgesi verilmesidir.
Mirasçıların talebinin mahkemece uygun görülmemesi halinde, veraset talebi iptal edilir ve duruma göre yeni bir veraset senedi düzenlenir. Şikayette bulunmak için bir son tarih yoktur. Bu nedenle mirasın geçersiz olduğu iddia edilebilir. Peki diğer çok merak edilen soru ise, veraset belgesinde hangi bilgiler yer alır? Sorusudur, kısaca;
- Muris kimdir?
- Ölen kişinin ölüm tarihi
- Şirkete dahil olan tüm mirasçıların kimliği
- Mirasçıların miras payları
- Varislerin tasarrufları varsa, bu tasarruflar ve asıl mirasçının tasarrufları