Uzmanlar, velileri ve toplumu bu zararlı oyun hakkında bilinçlendirmek için uyarılarda bulunuyor, gençler arasında popüler hale gelerek sosyal medya üzerinden yayılıyor. Oyunda, çeşitli görevleri yerine getirerek ve kanlı para adı verilen sanal bir para birimi kazanarak yükselme amaçlanıyor. Oyundaki görevler genellikle şiddet içerikli veya yasa dışı eylemleri simüle edebiliyor. Bu durum, gençler üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir ve günlük yaşama yansıyarak ciddi sonuçlara yol açabilir.
Van’da da kanlı para oyunun yayılması, yetkilileri ve uzmanları endişelendiriyor. Van İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, gençlerin bu oyunun olumsuz etkilerinden korunması ve bilinçlendirilmesi için çalışmalara başladı. Okullar, veliler ve sivil toplum kuruluşları da bu konuda farkındalığı artırmak için iş birliği yapıyor.
Kanlı para isimli oyun tehdit ediyor
İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Mehmet Tatlı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukları tehdit eden “kanlı para” adlı bir oyunun ortaya çıktığını belirtti. Dr. Tatlı, bu oyunun çocukları birçok açıdan olumsuz etkilediğini ve ciddi tehditler içerdiğini ifade etti.
Oyunda cilt bütünlüğün bozulmasıyla enfeksiyon riskinin ortaya çıktığını vurgulayan Dr. Tatlı, asıl tehlikenin çocukların beyin gelişimi ile ilgili olduğunu söyledi. Çocukların beyinlerinin “plastisite” adı verilen gelişim döneminde, kendine zarar vermeyle ödül, zevk ve yolakların birleştiğini belirten Dr. Tatlı, çocukların bu oyunlarla beyinlerinin zarar görmesi sonucunda psikolojik rahatsızlıkların, kendine zarar verme eğiliminin artabileceğini ve hatta ağır durumların, intihara meyil, psikopatlık, sosyopatlık ve cinayet işleme gibi sonuçlarının oluşabileceğini söyledi. Beyinlerinin bu tür oyunlarla kirletilmesi, enfeksiyon hastalıklarının yaptığı tahribatın çok daha ciddi bir risk oluşturduğunu da ekledi.
Issız yerlerde tercih ediliyor
Çocukların son zamanlarda bu oyunu gözden uzak yerlerde oynadıklarına dikkat çeken Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Mehmet Uca, öğretmenlerin ve rehber öğretmenlerin bu konuda önlemler almaya çalıştıklarını ancak çocukların gizli bir şekilde oynamaya eğilim gösterdikleri için gözden uzak yerlere gittiklerini belirtti. Uca, velilerin çocuklarını takip etmeleri ve öğretmenlerle iletişimlerini koparmamaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca nöbetçi öğretmenlerin de teneffüs saatlerinde çocukları gözlemeleri gerektiğini söyledi.
Oyunun Van’daki öğretmenlerin çocuklarına dahi sirayet ettiğini ifade eden Uca, alternatif oyunlar üretilmesi gerektiğini belirtti. Rekabet sistemi üzerine kurulu olduğu için çocukların karşıdaki arkadaşlarını düşman olarak görmeye başladığını belirten Uca, bu durumun kıskançlık ve egoistlik seviyelerini artırdığını ve çocukların ilerleyen yaşamlarında toplumsal alanda egoist bir tutum sergileyebileceğini ifade etti.