Yapılan yeni kanun değişiklikleri paylaşılmaya devam ediliyor. İşsizlik Sigortası Kanunu’ndaki yapılacak değişiklikler ile birlikte hem çalışan hem de işveren için önemli destekler sağlanacak. İlave olarak istihdamın artırılması ve özel politika gerektiren konularda işsizlerin istihdamının desteklenmesi de sağlanacak. İşte konuyla ilgili tüm detaylar…
Yeni kararlar gündemde
Meclisin gündeminde olan çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeleri içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile ilgili bazı düzenlemelerin yapılması ile ilgili kanun teklifi kısa çalışma ödeneğine hak kazanılabilmesi adına işsizlik ödeneğinin hak kazanma koşullarından bağımsız şekilde prim koşulları belirlenecek. Yapılan düzenleme kapsamında kısa çalışma olarak ödenen sürenin sonrasındaki işsizlik ödeneği hak sahiplerinin süreleri üzerinden düşürecek. Düzenleme ile eski hak sahiplerinin bu kısa çalışma ödeneğini almak adına önlerinde bir engeli kalmayacak. Bu şekilde uygulamanın etkinliği de artırılacak.
Bakanlık paylaştı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın paylaşmış olduğu bilgilerde uygulamaların hedef kitlesinin Covid-19 ölçeği içerisinde 329.000 kişinin döviz ölçeğinde ise 9000 kişinin yer aldığı paylaşıldı. Teklifin yasallaşması ile birlikte maliyetin Covid-19 ölçeğinde 2.1 milyar TL döviz etkisi ölçeğinde ise 10.500.000 TL’yi bulacağı tahmin edildi. Maliyetin ise bu yıl adına 5.800.000 TL’ye ulaşması öngörüldü.
Yıllık ortalama 650.000 kişi yararlanacak
Yapılan düzenlemeyle birlikte ilave istihdam sağlanması ve özel politika gerektiren genç, kadın ve mesleki yeterlilik belgesine sahip olan işsizlerin istihdamının daha fazla desteklenmesi amaçlı 2011 yılından bugüne kadar uygulanan ve %55’i kadın olacak şekilde yıllık ortalama 650.000 kişinin yararlanmış olduğu teşvik uygulaması 31 Aralık 2025 tarihine kadar devam edecek. Uygulamanın 31 Aralık 2026 tane kadar uzatılması adına cumhurbaşkanına bir yetki verilmesi söz konusu olacak.
Özel politika gerektiren gruplar içinde bulunan minimum altı ay süreli işsiz kadın, genç ve de mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan grupları ortalama çalışan sayılarına ilave olarak çalıştırmak isteyen özel sektörlerdeki işyerleri bu değişikliğin yeni hedef kitlesini oluşturuyor.