Avrupa Birliği kabul etmiş olduğu dünyanın ilk yapay zeka yasası ile birlikte teknolojinin etik ve güvenli kullanımı doğrultusunda yeni standartları belirleyecek. Konuyla ilgili detaylar paylaşıldı. İşte tüm detaylar…
Yapay zeka teknolojilerinde yeni dönem
Yapay zeka teknolojileri üzerinde her geçen gün daha fazla popülerlik söz konusu oluyor. Kullanılan neredeyse her bir ürün, uygulama ve hizmet yapay zeka entegrasyonuna sahip oluyor. Bu durum bazı zorlukları da beraberinde getirmiş oluyor. Dünya genelindeki düzenleyiciler yapay zeka üzerindeki hızlı gelişimi izleyip belirli kurallara uyulmasını sağlamaya çağrı yaptı. Nihayetinde iste bu hedeflere ulaşıldı. Avrupa Birliği, yapay zeka düzenlemeleri alanı içerisinde çığır açan bir adım atıp yapay zeka yasasını onayladı.
Yapay zeka ile ilgili yasalar onaylandı
Avrupa Birliği dünyadaki ilk yapay zeka yasasını kabul ederek gündeme geldi. Bu kapsamlı yasayla yapay zekanın güvenliği, etik ve insan haklarına çok değerli bir şekilde geliştirilmesi uygulanmasının garanti altına alması amaçlandı. Risk temelli olarak bir yaklaşım kullanılıp yüksek riskli sistemler adına daha katı kurallar getirildi. Bununla birlikte belli başlı olan uygulamalar yasaklanıp şeffaf açıklanabilir bir sistem oluşturuldu.
Yeni yasa ile birlikte yapay zekanın sorunlu şekilde geliştirilmesi ve uygulanması hedeflendi. Bu şekilde toplum için değerli bir araç haline getirilmesi hedeflendi.
Dünyada bir ilk yapılacak
Dünyada bir ilk olarak yapay zeka yasası Avrupa Birliği tarafından onaylandı. Yapay zeka yasası ile birlikte risk odaklı yaklaşım mümkün olacak. Yapay zeka sistemlerinin potansiyel zarar seviyelerine uygun olarak sınıflandırmalar yapılacak. Yüz tanıma ya da kredi skorlama gibi yüksek riskli olan sistemler daha sıkı bir düzenlemeye tabi olacak.
Şeffaf ve açıklanabilir bir sistem uygulanacak. Yapay zeka sistemlerinin nasıl çalıştığı ve kararları nasıl aldığı açıklamaları yapay zeka tarafından yapılacak. Ayrımcılık, adaletsizlik ve ön yargı ile ilgili sistemler geliştirilecek. Yapay zeka sistemleri üzerinde ayrımcılık, önyargı ve adaletsizliğe önleme gibi önlemler de mevcut olacak.