Milyonlarca vatandaşı borçlarından kurtaracak yapılandırma ile ilgili başvuru süresi sona erdi. Böylece yaklaşık 10 milyon vatandaşın 200 milyar liraya yakın borcu için yeni ödeme sistemi devreye girdi. Borçların faiz ve cezaları silinirken üzerine enflasyon farkı eklendi.
YÜZDE 90'I SİLİNDİ
Peşin ödeyenler için enflasyon farkının da yüzde 90'ı silindi. Taksitle borcunu ödemek isteyenlere de 18 ay vade ve 36 aylık ödeme imkanı getirildi. Ancak bu avantajların kaybolmaması için ilk taksitin ödenmesi büyük önem taşıyor.
İlk taksitler için son ödeme tarihi Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ve belediyelere yapılacak ödemelerde 1 Mart, SGK'ya yapılacak ödemelerde ise 31 Mart. Taksit ödemeleri 2 ayda bir yapılacak.
BİR AY SONRA ÖDENECEK
Yapılandırmanın bozulmaması için yapılandırılan borcun ilk 2 taksitinin süresinde ve tam ödenmesi şart. Eğer bir takvim yılında 2 taksit zamanında ödenmezse, borçluya bir şans daha verilecek.
Borçlunun ödemediği 2 taksit, son taksiti izleyen ayda gecikme zammıyla birlikte ödenirse kanundan yararlanmaya devam edilecek. Yapılandırma yapılan borcun taksitinin bir kısmı ödenmezse, ödenen tutar yapılandırma kapsamında kalacak. Kalan borç ise ilgili mevzuata göre takip ve tahsil edilecek.
HESAPLI EMEKLİLİK
Yapılandırma ile prim borçları taksitlendirirken, dondurma ya da ihya avantajları sağlandı. Bu imkanlarla çok sayıda kişiye emeklilik yolu açıldı. Prim borcunu ödeyerek, sildirerek ya da geçmişte dondurulan primlerini ihya ederek emekli olabilecek vatandaşlar, başvurusunu yaparak fırsatı değerlendirdi.
Şimdi emeklilik için ödeme yapmak gerekiyor. Ödemede zorlananlar için ise kredi imkanı devreye girecek. Yapılandırma ya da ihya ile emekli olabilecek durumda olan ve başvurusunu yapanlar, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve VakıfBank'tan kredi çekebilecek. Çekilen kredilerin taksitleri emekli maaşından kesilecek.
KİM KAÇ LİRA ÖDEYECEK?
Kaynak : Takvim