Yüz Yüze Eğitim Ertelenir Mi? Okulların Açılmama İhtimali Var Mı?

Bilindiği üzere 14 Şubat 2021 tarihinde 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı'nın yarıyıl tatili sona erecek. 15 Şubat 2021 tarihi itibarıyla de köy okullarından başlamak üzere kademeli olarak yüz yüze eğitime geçilmeye başlanacak. Ama son günlerde ortaya çıkan mutasyonlu virüsler ile artan vaka sayıları yüz yüze eğitimi tehlikeye düşürüyor gibi görünüyor.

İlk olarak İngiltere'de, ardından Afrika'da görülen mutasyonu virüsler Türkiye'yi alarma geçirdi. Tam normalleşme sürecine geçmeye hazırlanırken mutasyonlu virüslerin ortaya çıkması ve Türkiye'de de görülmesi normalleşme sürecine geçilip geçilmemesi konusunda birtakım tereddütlere yol açtı. Daha önce açıklanan 15 Şubat 2021 tarihinden itibaren yüz yüze eğitime kademeli olarak geçme kararı, mutasyonlu virüslerden etkilenecek mi? Konuya ilişkin henüz yeni bir açıklama yapılmazken, yapılan en son güncel açıklamaları sizler için araştırdık.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ''Ardı sıra gelen mutasyon haberleri yeni sorular ve sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Önemli mutasyonları ve etkilerini yakından takip ediyoruz. Bunlardan 263 tanesi İngiltere varyantı, 23 tanesi G. Afrika varyantı, 106 tane kökeni belli olmayan varyant tespit edilmiştir. İngiltere'de başlayan mutasyonun hastalığın seyrinde değişiklik yapmamakla birlikte bulaşıcılığı artırdığına dair önemli bulgular var. Mutasyonların varlığı kısıtlamalarla ilgili takvimimizi de etkiliyor. İstediğimiz düşüşü yakalarsak kısıtlamaların yine elbette tedbirler eşliğinde hafifletilmesi en önemli gündemimiz. Sizlerden sabretmenizi değil, sadece kurallara daha sıkı sarılmanızı istiyorum. Özellikle kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durmalıyız.'' demişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "özellikle yüz yüze eğitimin, uygulamalı eğitimler dışında, bu dönemde başlatılmasının risk teşkil ettiğini söyleyebilirim. Bu konuyla ilgili Bilim Kurulumuz görüşüyor. Bu hafta bu konuyla ilgili bir cevap vermiş olacağız. Salgının geldiği seyir vakalarının artış içinde olduğu şeklinde. Yüz yüze eğitimin uygulamalı eğitimler dışında risk teşkil ettiğini şimdiden söyleyebilirim. Şubat sonuna doğru öğretmenlerimiz için de, özellikle eğitim başlanacak olan sınıflar için söylüyorum, aşılama takvimi başlamış olacak..." demişti.

15 Şubat itibariyle yeni bir döneme başlayacaklarını belirten Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Dileğimiz salgının en kısa sürede bir engel olmaktan çıkması ve okullarımızın yine sizlerle ve çocuklarımızla hayat bulması; alışık olduğu seslere, renklere, yüzlere ve doğal ritmine kavuşması. Hepimizin gönlü hasretimizin bitmesinden, okullarımızın açılmasından yana olsa da bizler salgının seyrine göre en akli kararı vermekle mükellefiz. Çocuklarımızın üstün yararı bunu gerektiriyor çünkü. Salgının başından beri olduğu gibi yine ihtimalleri hesaplayarak, tüm tedbirleri alarak sizleri ve çocuklarımızı en güvenli şartlarda sınıflarımızda buluşturmak için çabalıyoruz. Temel gayretimiz ve ilkemiz, deneyimlerimizin de ışığında, kontrollü şekilde yüz yüze eğitime geçmek. Salgının seyri nedeniyle, tüm sınıfların aynı anda ve tam zamanlı olarak yüz yüze eğitime geçmesi kısa vadede mümkün görünmüyor. Dolayısıyla, biz yaş gruplarının taşıdığı riskleri, pedagojik gelişimleri, 7 ve 10'uncu sınıflar gibi hiç açılmamış sınıfları, sınav ve staj durumu gibi çeşitli ve öncelikli etkenleri dikkate alarak planlamalarımızı yaptık. Salgının şartlarına göre en güvenli ve faydalı uygulamayı yürürlüğe birlikte koyacağız" demişti.

İlk yorum yazan siz olun

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Haberleri