MEB tarafından, "Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES)", Geçici Koruma Altındaki çocukların, Türkiye'deki eğitime erişimlerine katkıda bulunması amacıyla faaliyete geçmiştir. PIKTES projesinin bütçesinin tamamı, Avrupa Birliği tarafından, "Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT)" anlaşması çerçevesinde doğrudan hibe yöntemiyle karşılanmaktadır. 03.10.2016 tarihinde başlatılan Proje, halen ülkemizin 26 ilinde sürdürülmektedir. 2018 yılı Aralık ayında 2. fazına başlayan PIKTES Projesi 2021 yılı Aralık ayına kadar devam edecektir.
Yılmazkaya'nın Bakan Selçuk tarafından cevaplandırılmasını istediği soru önergesinde şu ifadeler geçiyor:
4 yıl boyunca mülteci öğrencilere rehber olan, Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi PIKTES öğretmenleri haklı olarak geçici çözüm değil, kalıcı istihdam istiyor. PIKTES öğretmenleri gelecek kaygısı yüzünden hem öğrencilere hem de mesleğe karşı yeterli verimi sağlayamamaktadır.
Bu bağlamda:
1- Şu anda görevde olan PIKTES öğretmen sayısı nedir?
2- PIKTES öğretmen kadrolarına yeni atamalar olacak mı?
3- PIKTES öğretmenlerinin görev süresi ne kadardır?
4- 4 yıldır Suriyeli mülteci çocuklara eğitim veren, kamu atama kriterlerinin tümünü karşılayan PIKTES öğretmenlerinin gelecek kaygısını ortadan kaldırmak adına, MEB kadrosuna alınması konusunda bir çalışmanız var mıdır?
5- Öğretmen ataması için gerekli şartları yerine getirerek, KPSS, mülakat ve güvenlik soruşturması ile görevlerine atanan PIKTES öğretmenleri için Bakanlığın geleceğe yönelik bir planlaması var mıdır?