Öğrenci Başarı ve Devam-Devamsızlık Durumları

Kamuajans.com - Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından Öğrenci Başarı ve Devam-Devamsızlık Durumları konusunda resmi yazı yayınlandı.

T.C.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

Sayı: 62045208-42-E.14382758

Konu: Öğrenci Başarı ve Devam-Devamsızlık Durumları

21.12.2016

DAĞITIM YERLERİNE

İlgi: Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği

İlgi Yönetmeliğin 47'nci maddesinin birinci fıkrasında, ''Ölçme sonuçları, eğitim ve öğretimin amaçlarına ve derslerin programlarındaki kazanımlara ne ölçüde ulaşıldığını tespit etmek, ılaşılmayan kazanımlarla ilgili olarak ne gibi tedbirlerin alınması gerektiğini ortaya çıkarmak amacıyla kullanılır.'' 36'ncı maddesinin birinci fıkrasında ise, ''Okula devam zorunludur. Veliler, öğrencilerinin okula devamını sağlamakla yükümlüdürler. Milli Eğitim Temel Kanununun 26'ncı maddesi gereğince okul yöneticileri, milli eğitim müdürleri ve mahalli mülki idare amirleri öğrencilerin okula kayıt ve devamıyla ilgili gerekli tedbirleri alırlar.'' denilmektedir.

Mesleki ve teknik orta öğretim okullarında öğrenim gören öğrencilerin 2015-2016 eğitim-öğretim yılı sonu itibariyle ders başarıları ve özürlü ve özürsüz devamsızlık durumlarına ilişkin veriler, sınıf düzeylerine göre il, ilçe ve okul bazında analiz edilerek ekte gönderilmiştir.

Öğrencilerin ders başarılarının arttırılması ve okula devamlarının sağlanması açısından söz konusu analiz sonuçlarının öğretmenler kurullarında ve yönetici, öğretmen ve velilerin katılımı ile düzenlenecek toplantılarda paylaşılması, alınacak tedbirlerin belirlenerek uygulamaya konulması önem arz etmektedir.

Bilgilerinizi ve analiz sonuçlarına ilişkin ekte yer alan açıklama ve tabloların ilinizdeki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına gönderilerek gerekli tedbirlerin alınmasının sağlanması hususunda gereğini rica ederim.

Osman Nuri GÜLAY

Bakan a.

Genel Müdür

EK:

1- Açıklama (2 sayfa)

2- Başarı Durumlarına İlişkin Tablolar

3- Devamsızlık Durumlarına İlişkin Tablolar

Dağıtım:

B Planı

Not: Ek-2 ve Ek-3 il milli eğitim müdürlüklerinin resmi e-posta adreslerine gönderilmiştir.


AÇIKLAMALAR


BAŞARI DURUMLARI

1- Genel bilgi dersleri ile atölye ve laboratuvar derslerini kapsayan iki ayrı tablodaki istatistikler, mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılına ilişkin 1. dönem, 2. dönem ve yılsonu ortalamalarını göstermektedir.

2- Genel bilgi dersleri olarak,

* Dil ve Anlatım

* Türk Edebiyatı

* Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

* Tarih

* T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

* Coğrafya

* Matematik

* Fizik

* Kimya

* Biyoloji

* Sağlık Bilgisi

* Felsefe

* Yabancı Dil

* Trafik ve İlk Yardım dersleri seçilmiştir.

3- Atölye ve laboratuvar dersleri olarak Türkiye genelinde en fazla öğrencisi olan aşağıdaki ilk 10 meslek alanının Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği uyarınca yılsonu başarı puanı ile başarılı sayılmayacak dersleri seçilmiştir. Ancak, tablolarda sınıf seviyesi ve meslek alanı seçildiğinde söz konusu 10 meslek alanının tüm dersleri de listelendiğinden, inceleme yapılacak dersin bu listeden seçilmesi gerekmektedir.

* Bilişim Teknolojileri

* Büro Yönetimi

* Çocuk Gelişimi ve Eğitimi

* Elektrik-Elektronik Teknolojisi

* Makine Teknolojisi

* Metal Teknolojisi

* Motorlu Araçlar Teknolojisi

* Muhasebe ve Finansman

* Sağlık Hizmetleri

* Yiyecek İçecek Hizmetleri

4- Teblonun en son satırında yer alan ''genel ortalama'' bölümünde; il, ilçe, sınıf, meslek alanı ve ders düzeyleri için yapılacak seçimlere göre ortalamalar sunulmuştur.

DEVAMSIZLIK DURUMLARI

1- Özürsüz ve özürlü devamsızlık oranları olmak üzere iki ayrı tablodaki istatistikler, mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılına İlişkin devamsızlık oranlarını göstermektedir.

2- Özürsüz devamsızlık oranları; 1-5 gün, 6-10 gün, 10 gün üstü aralıkların cinsiyetlere göre sınıflandırması dikkate alınarak her bir aralıktaki öğrenci oranları, o aralıktaki öğrenci sayısının, toplam öğrenci sayısına bölünüp 100 ile çarpılması ile elde edilmiştir.

3- Özürlü devamsızlık oranları; 1-10 gün, 11-20 gün, 21-30 gün ve 30 gün üstü aralıkların cinsiyetlere göre sınıflandırması dikkate alınarak her bir aralıktaki öğrenci oranları, o aralıktaki öğrenci sayısının, toplam öğrenci sayısına bölünüp 100 ile çarpılması ile elde edilmiştir.

4- Tablonun en son satırında yer alan ''genel ortalama'' bölümünde; il, ilçe ve sınıf düzeyleri için yapılacak seçimlere göre ortalamalar sunulmuştur.

İlk yorum yazan siz olun

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Haberleri