YÖK 100/2000 Projesi Açıklaması
İstinye Üniversitesi Genel Sekreteri Burak Kılanç, "Ülkemizdeki insan kaynağının geliştirilmesiyle ilgili, ana sınıfından lise sona kadar olan süreci şekillendiren ve yöneten Milli Eğitim Bakanlığı, yükseköğretimle ilgili insan kaynağını da üniversitelerle şekillendiren Yükseköğretim Kurulu (YÖK), ayrıca Cumhurbaşkanlığı'na bağlı İnsan Kaynakları Ofisi var. İnsan Kaynakları Ofisi de ülke genelinde insan kaynağı envanterinin çıkartılması, geliştirilmesiyle ilgili bir misyon üstlenmiş durumda. 2023 hedeflerinin tutturulabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nin koordineli bir şekilde çalışması gerektiğini görüyoruz ve bununla ilgili adımların da atıldığını izliyoruz.
Geleceğin meslekleriyle ilgili yurt dışı kaynaklı çalışmaların ülke ve bölge bazında oluştuğunu bilmek gerekiyor. Kuzey Amerika için geçerli olan, ABD'de yapılmış bir çalışmanın Türkiye'ye birebir uyduğunu düşünmemek gerekiyor. Ülkemizin bir takım başka öncelikleri var. Ülkemizde geleceğin mesleği olarak karşımıza çıkacak meslekler farklı olabilir. Bu noktada YÖK'ün yapmış olduğu 100/2000 Projesi çok kıymetli bir çalışma.
Adaylar, aileler, rehber öğretmenler internete girip YÖK 100/2000 diye arayacak olurlarsa burada Türkiye için geleceğin mesleği olan 100 alanı görebilirler. Bu alanlarla bir şekilde gençlerin önünü açabiliriz. Bu 100 alanla ilişkili bölümlerini seçerek gençler, kariyerleri ile igili planlama yapabilirler. Meslek seçimi çok önemlidir. Gençlere hep sevdiğiniz mesleği, en iyi motivasyonla, elinizden gelenin en iyisiyle yapın, işte o vakit o meslek size güzel geri dönüşler getirecektir diye söylüyoruz ama geleceğin mesleği anlamında da ilgi duyduğunuz ve keşfettiğiniz alanlara yönelmek önemlidir.
Bu anlamda YÖK'te kurulan bir takım ihtisas kurullarının ve danışman kurulların çalışmaya başladığını biliyoruz. Böyle olduğu için yakın gelecekte adaylar tercih kılavuzunda örneğin alışılagelmiş mühendisliklerin dışında geleceğin önemli alanlarıyla ilgili mühendislikleri de görmeye başlayacaklar. Bazı bilindik alanlardaki kontenjanların azaldığını ama Türkiye'yi geleceğe taşıyacak 100 alanla ilişkili lisans programlarındaki kontenjanların arttığını görecekler. Şu anda bu duruma ön lisans ve lisans seviyesinde tam olarak hazır olmadığımız kanaatindeyim. Ancak bu konuda çalışmaların başladığını memnuniyetle izliyoruz" diye konuştu.
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz