Ulaşmada Başarı Oranı Yüzde 83

Ulaşmada Başarı Oranı Yüzde 83

Onarıcı adalet sistemi kapsamında ceza hukuku anlaşmazlıklarında uygulanan uzlaştırma, toplumsal uzlaşı kültürünün güçlenmesine de katkı sağlıyor. Yargı reformuyla daha etkin hale getirilen uzlaştırma ile taraflar mahkemeye gitmeden el sıkışarak anlaşıyor.

Van’da basit yaralama ve hakaret olayıyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, Van Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosunca görevlendirilen uzlaştırmacı, müştekiler ve şüpheli ile görüştü. Müştekiler, şüphelinin 10 çam ağacı fidanını sevgi evlerinin bahçesine dikmesi karşılığında uzlaştı.

Aynı ilde yaşanan bir başka olayda ise tehdit suçundan açılan soruşturmada müşteki, ihtiyaç sahibi bir ailenin bir aylık mutfak masraflarının üstlenmesi karşılığında şüpheliyi affetti.

İHTİYAÇ SAHİBİ AİLELERE GIDA YARDIMI

Bolu’da da uzlaştırma kapsamında olan basit yaralama suçuyla ilgili yürütülen soruşturmada taraflar, şüphelinin Bolu Belediyesine 20 adet gıda paketi yardımı yapması karşılığında uzlaşmıştı. Edimin gerçekleşmesiyle gıda paketleri ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırıldı. 

Aynı suçtan Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu’na gelen farklı bir dosyada köy derneğine maddi yardım yapılması edimiyle taraflar el sıkışırken, bir başka dosyada da müşteki, Türkiye Kızılayı Derneği’ne bin TL bağış yapılması karşılığında şüpheliyi affetti.

UZLAŞMADA BAŞARI ORANI YÜZDE 83

Türkiye genelinde 1 Ocak 2017’den itibaren etkin ve yaygın bir şekilde hayata geçirilen uzlaştırma ile bu güne kadar çözüme kavuşan dosya sayısı 1 milyon 25 bin 876’ya ulaştı. Uzlaştırmada müzakeresi tamamlanan dosyalarda başarı oranı da yüzde 83 oldu.

Mağdurların haklarının korunmasını ve suç faillerinin de topluma kazandırılmasını amaçlayan uzlaştırmayla taraflar, Mehmetçik Vakfı'na, şehit ve gazi yakınları için açılan hesaplara, Lösemili Çocuklar Vakfı'na, kadın sığınmaevlerine, kız yetiştirme yurtlarına ve çocuk yuvalarına bağış, engellilere akülü araba bağışı, ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilere kırtasiye yardımı, kıyafet bağışı, Kızılay’a kan bağışı, fidan dikimi gibi edimler kararlaştırarak uzlaşabiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.