Hakim ve Savcı -Hükumet ile yetkili sendika arasındaki memur maaşlarına 2020 yılının ilk 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ayı için yüzde 4 zam yapılması konusunda anlaşmaya varılmış ve toplu sözleşme hükümleri kapsamında uygulamaya konulmuştu. Birinci sınıf hâkim ve savcı ve 1,2,3,4,5,6,7,8. derecedeki hâkim ve savcı maaşları da belli oldu.
Gözden kaçırmayın

Kamuajans.com - Toplu sözleşme gereği 2020 yılı ilk zammını Ocak ayında alacak olan Adalet Bakanlığı Personelleri 2019 Aralık Ayı Enflasyon Rakamlarının açıklanmasıyla birlikte ek zam da alacaklar. Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2020 Ocak ayında zam yapıldı. Bu artıştan kamu görevlisi statüsündeki Adalet Bakanlığı Personeli olan Hakim, Savcı, Başsavcı da faydalanmaktadır.
2020 Yılı toplu sözleşmesinin imzalanmasının ardından memur maaş zammı oranı belli olmuştu. Adalet Bakanlığı personelleri Hakim ve Savcılarla Yargıtay, Danıştay hakim ve savcıların da maaşları belli oldu.
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu ve Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, 5. Dönem Toplu Sözleşmesine dair, "Zam oranları konusunda sendikaların daha yüksek talepleri oldu. Hükümetin en son teklif ettiği 2020'de yüzde 4+4, 2021'de yüzde 3+3 nihai olarak kabul edildi.'' dedi.
2020 Yılı Hakim ve Savcı Maaşları Ne Kadar?
Yargıtay ve Danıştay Başsavcısı ile Başkan Maaşları
Sosyal denge tazminatının aylık miktarı
Sosyal denge tazminatının aylık miktarı, ilgili dönemin toplu sözleşmesinde belirlenen tavanı geçmemek üzere, ilgili mahalli idare (belediye veya il özel idaresi) ile bu yerde en çok üyeye sahip kamu görevlileri sendikası arasında yapılan sözleşmeyle belirlenmektedir.
2020 yılına ilişkin belirlemelere göre, sosyal denge tazminatının aylık tavan tutarı, en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) %100’ü kadar olabilmektedir.
Sosyal denge tazminatı ödemelerinde aylık tutar, görev yapılan birim ve iş hacmi, görevin önem ve güçlüğü, görev yerinin özelliği, çalışma süresi, kadro veya görev unvanı ile derece gibi kriterlere göre farklılık gösterebilmektedir.
2020 yılının ilk yarısındaki aylarda brüt “1.388 TL” olan sosyal denge tazminat ödemelerinden gelir ve damga vergisi kesintisi yapıldığından, 2020 yılının ilk yarısında, her ay ödenecek sosyal denge tazminatının net miktarı;
-Gelir vergisinin ilk diliminde (%15) olanlar için en çok "1.169 TL" oldu.
-Gelir vergisinin ikinci diliminde (%20) olanlar için en çok "1.100 TL" oldu.
Böylelikle, sosyal denge tazminatının aylık net miktarı, 2019 yılının ikinci yarısına göre 61 TL artmış oldu.
Personelin sosyal denge tazminatı alamadığı mahalli idareler
Mahalli idarelerden;
**Vadesi geçmiş vergi, sosyal güvenlik primi ile Hazine ve Maliye Bakanlığına olan borç toplamı, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin %10’unu aşanlar,
**Ödeme süresi geçtiği halde ödenmemiş aylık ve ücret borcu bulunanlar,
**Gerçekleşen en son yıla ilişkin toplam personel gideri, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin %30’unu aşanlar,
denge tazminatı sözleşmesi yapamıyorlar. Ayrıca, sözleşme yapıldıktan sonra yukarıdaki koşulların oluşması halinde, yapılmış olan sözleşme kendiliğinden hükümsüz kalıyor.
Yorumlar (52)