2023 Eğitim Vizyonuna Coğrafya Eleştirisi

2023 Eğitim Vizyonuna Coğrafya Eleştirisi

Kamuajans.com – Coğrafya Dersinin Seçmeli Bir Ders Statüsünde Düşünülmesi Bulunduğumuz Coğrafya İçin Kabul Edilebilir Bir Durum Değildir. Bağımsız Eğitim Sendikası AR-GE Birim Başkanı Mehmet GÜLEÇ, geçtiğimiz hafta basına yansıyan 2023 Eğitim Vizyonu doğrultusunda açıklanan zorunlu dersler arasında Coğrafya’nın olmamasını sert bir dille eleştirerek, “Coğrafya dersinin seçmeli bir ders statüsünde düşünülmesi bulunduğumuz coğrafya için kabul edilebilir bir durum değildir” diyerek coğrafya dersinin zorunlu hal

Geçtiğimiz hafta basına yansıyan haberlere göre, Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK’UN 2023 Eğitim Vizyonu doğrultusunda açıkladığı zorunlu ders saatlerinin azaltılmasıyla ilgili çalışmaların netleşmeye başladığı ve iki formül üzerinde çalışıldığını öğrenmiş bulunmaktayız. Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Tarih derslerinin zorunlu olacağı basına yansıyan haberler arasında. Konuyla ilgili Sayın Bakan’dan açıklama beklenildiği sosyal medyadaki tepkilerden de net bir şekilde anlaşılmaktadır. Zira, Coğrafya, Biyoloji, Fizik ve Kimya gibi derslerin seçmeli yapılacak olması kaygı vericidir. Bu konuda Sayın Bakanımızın kamuoyunu aydınlatmasını bekliyor, ülkemizin konumu itibarıyla coğrafyanın önemini bir kez daha hatırlatmayı boynumuzun borcu olarak görüyoruz. Zira coğrafya dersinin 11 ve 12. Sınıflarda seçmeli hale getirilip üstüne bir de 9 ve 10.sınıf Coğrafya dersinin de seçmeli olarak düşünülmesi bulunduğumuz coğrafya için kabul edilebilir bir durum değildir.

Geçen yıl 1.Dönem son bulmadan önce öğretmenlerden görüş isteyen Milli Eğitim Bakanlığı’na Coğrafya Öğretmenlerinin en çok bildirdiği hususların başında, 9.Sınıflarda Coğrafya müfredatı yoğun olduğu için haftalık ders saatinin 3 ya da 4 saate çıkarılması idi. Lakin konuyla ilgili yine bir değişiklik yapılmamıştı. Sadece 9.Sınıf konularının bir kısmının 10.Sınıfa kaydırılması olarak soruna çözüm bulunduğu sanıldı. Ancak bu çözüm sorunu çözmeye yetmedi. Hatta mevcut soruna, sorunlar ekledi. Eğer ki ezberci sistemden vazgeçilmek isteniyorsa kazanım bilgi seviyesinde bırakılmayıp analiz-sentez noktalarına taşınabilmeliydi. Zira bugüne kadar belirtilen kazanımlar (müfredatın yetişmesi için daha çok sunuş yoluyla öğretim strateji ve tekniklerinin kullanımını zorunlu kılıyor bu durumda aktif öğrenme tekniklerinin gölgede kalmasına neden oluyordu). Aksi takdir de iki saatlik ders süreci, Coğrafya Dersinin temel hususlarının kazandırıldığı 9 ve 10.Sınıflar da oldukça bilgi yoğun bir ders işlenmesine neden olmakta ve bu durumda Coğrafya’da başarısızlığın en temel nedenleri arasında ilk sırada görülmektedir. Bundan dolayı ders saatlerinin 3 veya 4 saat olarak planlanması gerekmekteydi.

Bir diğer husus da, 11 ve 12. Sınıflarda Coğrafya’nın seçmeli bir ders statüsünde olması YKS’de Coğrafya-1 ve Coğrafya-2 Testlerinin çıktığı düşünülürse büyük bir çelişkidir. Yaşadığımız Coğrafya’nın bu kadar önemi varken dersin seçmeli olması eğitim içeriği olarak negatif bir durumdur. Zorunlu olması yerinde bir karar olurdu. Zira bu durum tercihe bırakılamayacak kadar zorunluluk arz eden bir durumdur.

Coğrafya dersinin yetersizliğinden bahsederken şunu da ifade etmeden geçmek istemem; zira küreselleşen dünyamızda acaba ülkeleri ne kadar tanıyoruz? Komşularımızı ya da Avrupa’yı, Uzak Doğu’yu ne kadar tanıyoruz? Bırakınız, Avrupa’yı, Uzak Doğu’yu demeyiniz. Zira bu bir vizyon meselesidir. Ülkelerin tanıtımı oldukça yetersiz bir durum arz etmektedir. Küreselleşen Dünyamızı daha iyi tanımak adına “Ülkeler Coğrafyası” dersi muhakkak olmalıdır. Bu konu ünite olarak değil, ders olarak okutulmalıdır. Kanaatimce 11.Sınıf bunun için ideal basamaktır. Bu ders en az milli bilinç çerçevesinde ülkemizi daha iyi tanıtabilmek adına müfredata eklenmesi gerektiğine inandığım “Türkiye Coğrafyası” dersi kadar önemlidir. Lakin bırakınız bu dersleri haftalık ders çizelgesine eklemeyi, 11.Sınıf ve 12. Sınıf Coğrafya dersi seçmeli bir statüdedir. Bu bulunduğumuz coğrafya için kabul edilebilir bir durum değildir. Hatta 9 ve 10.sınıf Coğrafya dersinin seçmeli olarak düşünülmesi bile yaşadığımız coğrafyaya gereken değerin verilmediğinin, coğrafyamızın öneminin anlaşılamadığının bir göstergesidir.

Yaşadığımız coğrafya, coğrafya ilmine daha çok önem verilmesi gerektiğini kendisi bizatihi vurgularken gereken önemin verilmemesi üzücü, kaygı vericidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.