1999'da Memur Olan Engelliden, Emekli Olurken Yeniden Belge İstenir Mi?

1999'da Memur Olan Engelliden, Emekli Olurken Yeniden Belge İstenir Mi?

Merhaba,Kendim %40 oranında Doğuştan ve sürekli olarak Ortopedik, engelliyim. 06/11/1997 Yılında Özel sektörde işe başladım ve 1 yıllı geçkin çalıştıktan sonra 15/07/1999 Yılında Devlet memuru olarak göreve başladım. SSK ve Hizmet süremi birleştirdim hizmet sürem yaklaşık olarak 22 yıl oldu.

Bu süre içinde ben vergi indiriminden hiç yararlanmadım ve şuanda yararlanmıyorum.Konu ile ilgili olarak Benim bazı sorularım olacaktı.

1 ) 657 Engelli kadrosundan ataması yapılan personel için emekli olurken tekrar heyet raporu istenir mi ? . ( İşe Girerken heyet raporu istediler ve verdim ) Şuan %40 oranında engelli kimlik kartım ve %40 engelli olduğum gösterir heyet raporum var ) Engellim doğuştan ve tedavisi mümkün değil platin vb takılması geriyor dediler ve garantisi ise yok yanı platin süresi 10 yıl ve yaşım ise 39 o açıdan engelim devam ediyor.

2 ) Eğitim olarak ise Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Bilimler ve Sosyoloji bölümlerini bitirdim. Bu yıl ise AÖF Web tasarımı ve Kodlama bölümü okumak aynı zamanda ise Atatürk Üniversitesi açık öğretim fakültesi İş sağlığı ve Güvenliği bölümünü aynı anda okumak istiyorum bu konu ile ilgili olarak soracağım soru ise bu bölümü bitirdiğim takdirde bana ne gibi getirisi olur 657 olarak ne faydasını görebilirim. Daha Önce Bitirdiğim iki Bölümden hiçbir fayda göremedim o kadar ders çalışmam sınav girip başarılı olmam vb boşa gitti BU İKİ BÖLÜMÜ ' de okuyayım mı okumayayım mı karasız kaldım. BOŞU BOŞUNA Ders çalışmak sınav stresine girmek istemiyorum.



Bu konular hakkında ki sorularıma cevap yazarsanız çok Memnun olacağım.


Cevap

Durumunuzu değerlendirmemiz;

Kısa bilgiler olarak;



Hakkınızda 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanır.

Engellilik mevzuatına uygun işe başlamış olanlar hakkında, yani en az % 40 oranında engelli olunması ve engellilik hükümlerine tabi olarak memurluğa başlamış olanlardan tekrardan bir rapor istenilmeyeceğini değerlendirmekteyiz.

Engellilikten dolayı emeklilik için en az 15 yıl hizmet gerekir, bu hizmetlere sigortalı hizmet süreleri de dahil edilir.



Engellilikten dolayı ayrıca bir yaş koşulu aranmaz, engellilikten dolayı bağlanacak aylık sistemi de aynı normal emeklilikte bağlanacak olan aylık sistemi ile aynıdır.

Memurun görevde iken vergi indiriminden yararlanılması bağlanacak olan emekli aylığına bir artış sağlamaz.

Bu bağlamda sorularınız ve cevaplarımız şöyle olacaktır:

Soru 1 ) 657 Engelli kadrosundan ataması yapılan personel için emekli olurken tekrar heyet raporu istenir mi ? . ( İşe Girerken heyet raporu istediler ve verdim ) Şuan %40 oranında engelli kimlik kartım ve %40 engelli olduğum gösterir heyet raporum var ) Engellim doğuştan ve tedavisi mümkün değil platin vb takılması geriyor dediler ve garantisi ise yok yanı platin süresi 10 yıl ve yaşım ise 39 o açıdan engelim devam ediyor.

KAPAT

REKLAM

ads by AdMatic

Cevap 1) Engellilik mevzuatına uygun olarak işe girmiş olmanız nedeniyle ve hizmet sürenizin de 15 yıldan fazla olması nedeniyle isteğiniz halinde emekli olabileceğinizi, hakkınızda 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulanacağından sizden Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ikinci kez yeni bir rapor istenilmemesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Soru 2 ) Eğitim olarak ise Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Bilimler ve Sosyoloji bölümlerini bitirdim. Bu yıl ise AÖF Web tasarımı ve Kodlama bölümü okumak aynı zamanda ise Atatürk Üniversitesi açık öğretim fakültesi İş sağlığı ve Güvenliği bölümünü aynı anda okumak istiyorum bu konu ile ilgili olarak soracağım soru ise bu bölümü bitirdiğim takdirde bana ne gibi getirisi olur 657 olarak ne faydasını görebilirim. Daha Önce Bitirdiğim iki Bölümden hiçbir fayda göremedim o kadar ders çalışmam sınav girip başarılı olmam vb boşa gitti BU İKİ BÖLÜMÜ ' de okuyayım mı okumayayım mı karasız kaldım. BOŞU BOŞUNA Ders çalışmak sınav stresine girmek istemiyorum.

Cevap 2) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda hangi durumlarda memurun derece ve kademesinin yükseltileceği, hangi durumlarda ilave derece ve kademe verileceği belirtilmiş durumdadır. Aynı durumda olan, yani bir üst öğrenim sayılmayan okulları okumanızın sadece sizin özel durumunuzla bir ilgisi olabileceğini, yani iş alanı olarak mesleki bir bölümü bitirmenin bir avantaj olabileceğini, ancak 657 sayılı Kanun kapsamında ilave bir derece veya kademenin verilemeyeceğini söyleyebiliriz.


Kaynak : SGK Rehberi 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.