Taşeronda Yıldırım'ın 635 TL'lik Zam Formülü Nasıl İşleyecek?

Taşeronda Yıldırım'ın 635 TL'lik Zam Formülü Nasıl İşleyecek?

Kamuajans.com – AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım HAK-İŞ tarafından Nevruz İşçi Buluşmasına telekonferans sistemiyle katıldı ve İBB'de belediye şirketlerine geçen taşeron işçilere zam açıklaması yaptı.

Binali Yıldırım maaş artış hesabını şöyle ifade etmişti;

"Sözleşmede ücret artışlarının enflasyonun altında kalması halinde, enflasyon farkı verileceğine dair herhangi bir hüküm bulunmuyor. Ancak bizler işçi kardeşlerimizin mağduriyetini 'aman nasılsa yasal yükümlülüğümüz yok' diyerek göz ardı edemeyiz. Bu mağduriyetin giderilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığımız bir çalışma başlattı. "Buna göre, 2018 yılı asgari ücret tutarı ile 2019 yılı asgari ücret tutarı arasındaki fark dikkate alınarak bir düzenlemeye gidildi.



1 MART 2019'DAN GEÇERLİ

Böylece 28 Şubat 2019 tarihinde KHK kapsamında çalışan personelin aldığı günlük brüt ücretlerine 1 Mart 2019 tarihinden geçerli olmak üzere 21,16 lira ilave yapıldı. Böylece KHK kapsamında çalışan kardeşlerimiz her ay ilave 635 lira zamlı ücret almış olacaklar.

YÜZDELİK OLARAK MAAŞA GÖRE DEĞİŞİYOR

Buna göre, 31 Aralık 2018'de 2 bin 195 lira brüt ücretle çalışan arkadaşımızın 2019 yılı ücret artış ortalaması yüzde 48 olacak. 31 Aralık 2018'de asgari ücretin 1,5 katı kadar yani 3 bin 44 lira brüt ücret alan arkadaşımızın 2019 yılı ücret artışın ortalaması yüzde 24 olacak. 31 Aralık 2018'de asgari ücretin iki katı olarak 4 bin 59 lira brüt ücretle çalışan arkadaşımızın 2019 yılı ücret artış ortalaması yüzde 19 olacak. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." dedi

ÜCRET HESABI NASIL OLACAK?

Binali Yıldrım'ın açıklamasına göre günlük brüt ücretlere 1 Mart 2019 tarihinden geçerli olmak üzere 21,16 lira ilave yapıldı. Bu ücret bürüt ücret olduğundan bu ücretten Gelir vergisi %15, İşçi işsizlik sigortası %1, İşçi SGK payı %14 ve Damga vergisi %07,59 kesilecektir.

Basit bir hesaplama ile yaklaşık olarak bu rakam net olarak maaşa yansıması yaklaşık günlük 17 TL net olarak bulunacaktır.

NET YAKLAŞIK 510 TL

Aylık hesaplama ile de 17x30= 510 TL maaşlarda net artış meydana gelecektir. Fakat tekrar etmek gerekir ki bu rakam İstanbul Büyükşehir Belediyesi için yapılan açıklamalara göre hesaplanmış bir rakamdır.

DİĞER BELEDİYELER VE 4/D'Lİ İŞÇİLER DE BEKLİYOR

Enflasyon farkı düzenlemesi yapılan açıklamalarda çalışmaların devam ettiği ifade edildi. Taşerondan kadroya geçen işçiler kendi sosyal medya hesaplarında duydukları paylaşımları paylaşırken enflasyon düzenlemesinin yakın olduğunu belirtiyorlar. Fakat resmi bir açıklama şu ana kadar yapılmış değil.

Binali Yıldırım'ın İstanbul için verdiği iyi haberi diğer belediyelerde ve 4/D kadrosunda çalışan işçiler açısından da uygulanılması bekleniyor.

ESAS ÇÖZÜM TİS OLACAKTIR

Taşeron şirketlerden kadroya geçişi gerçekleşen işçilerin bir dönem Meclis Başkanlığına dilekçelerinde belirttikleri ve talep ettikleri esas çözüm ise Kamu işçileri toplu iş sözleşmesine kadroya geçen işçilerin de dahil edilmeleri. Böylelikle bir çok sorunun çözülebileceği kanaati gerek sendikalar gerekse de işçiler tarafından ifade ediliyor.

TBMM Eski Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın konuşması şöyleydi;

“İBB İŞÇİLERİNE MÜJDE”

Binali Yıldırım’ın, taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu konuşmasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan işçilere yönelik müjde içeren şu konuşmayı yaptı:

“Başbakanlığım döneminde 696 Sayılı KHK ile taşeron işçilerimizin kadroya alınmalarına imkan veren bir düzenleme yaptık. 2 Nisan 2018 tarihi itibariyle tamamlandı. Bu süreç içerisinde, merkezi bütçe ile düzenlenen kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçilerin 4D kadrolarına geçişi, belediye ve il özel idarelerinde çalışan taşeron emekçilerinin belediye iştiraklerindeki istihdamı, aynı şekilde 4C'deki kardeşlerimizin 4B statüsüne geçirilmeleri, mevsimlik ve geçici işçilerin 5 ay 29 güne kadar olan çalışma sürelerinin, 4 ay daha uzatılması çalışmaları öngörüldüğü şekilde tamamlandı. Bütün bu çalışmalar, Sayın Cumhurbaşkanımızın, emekçi kardeşlerimize müjdeyi vermiş olduğu 5 Aralık 2017'de süratle başladı. 24 Aralık 2017'de çıkan KHK çerçevesinde yürütüldü. Nihayetinde öngörüldüğü gibi 2 Nisan 2018'de tamamlandı. Bu reform, Cumhuriyet tarihimizde, çalışma hayatı ile ilgili alınan en büyük reformdur. 1 milyona yakın emekçi kardeşimizin ve ailelerinin hayatına, geleceklerine etki eden çok hayırlı bir çalışmadır."

"BİR MÜJDE VERMEK İSTİYORUM"

İBB'nin 11 iştirakinde 33 bin 427 işçinin kadrolu olarak çalıştığını dile getiren Yıldırım, 2019 yılı için ücret artışlarının Ocak ve Temmuz’da yüzde dörder olacak şekilde düzenlendiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Sözleşmede ücret artışlarının enflasyonun altında kalması halinde, enflasyon farkı verileceğine dair herhangi bir hüküm bulunmuyor. Ancak bizler işçi kardeşlerimizin mağduriyetini 'aman nasılsa yasal yükümlülüğümüz yok' diyerek göz ardı edemeyiz. Bu mağduriyetin giderilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığımız bir çalışma başlattı. "Buna göre, 2018 yılı asgari ücret tutarı ile 2019 yılı asgari ücret tutarı arasındaki fark dikkate alınarak bir düzenlemeye gidildi. Böylece 28 Şubat 2019 tarihinde KHK kapsamında çalışan personelin aldığı günlük brüt ücretlerine 1 Mart 2019 tarihinden geçerli olmak üzere 21,16 lira ilave yapıldı. Böylece KHK kapsamında çalışan kardeşlerimiz her ay ilave 635 lira zamlı ücret almış olacaklar. Buna göre, 31 Aralık 2018'de 2 bin 195 lira brüt ücretle çalışan arkadaşımızın 2019 yılı ücret artış ortalaması yüzde 48 olacak. 31 Aralık 2018'de asgari ücretin 1,5 katı kadar yani 3 bin 44 lira brüt ücret alan arkadaşımızın 2019 yılı ücret artışın ortalaması yüzde 24 olacak. 31 Aralık 2018'de asgari ücretin iki katı olarak 4 bin 59 lira brüt ücretle çalışan arkadaşımızın 2019 yılı ücret artış ortalaması yüzde 19 olacak. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."





Kaynak : SGK Rehberi 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.