Taşeron Çalışanın Sosyal Haklarını Güvence Altına Aldık

Taşeron Çalışanın Sosyal Haklarını Güvence Altına Aldık

KamuAjans.Com-Maliye Bakanı Ağbal: - "2014 yılında, personele dayalı hizmet alımı ihalelerinde çalışanların mali ve sosyal haklarını güvence altına almak için çok önemli düzenlemeler yaptık"

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2014 yılında personele dayalı hizmet alımı ihalelerinde çalışanların mali ve sosyal haklarını güvence altına almak için çok önemli düzenlemeler yaptıklarını bildirdi.

Ağbal, TBMM Genel Kurulunda görüşülen, Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının dördüncü bölümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bakan Ağbal, "taşeron işçilerle" ilgili soru üzerine, kamu hizmetlerinde son 15 yıldır hem nitelik hem de nicelik olarak önemli artışlar sağlandığını söyledi.

Artık vatandaşların eğitim, sağlık ve diğer tüm kamu hizmetlerine erişebildiğini belirten Ağbal, "Biz bu hizmetleri memurlar, sözleşmeli personel, işçiler ve personele dayalı ihaleler neticesinde çalışan personel alıyoruz. Bu sayededir ki örneğin bugün Sağlık Bakanlığında 160 bin personel bu şekilde çalışmaktadır." ifadesini kullandı.

Naci Ağbal, bir milletvekilinin, "ilk kez bir kamu kurumunun ödemelerini zamanında yapmadığını" söylediğini aktararak, şöyle devam etti:

"Bende böyle bir bilgi yok. Ödenekler üçer aylık dönemler içerisinde serbest bırakılır. Bütün kamu kurumları da ihale ödemelerine ilişkin planlamaları yaparken ödeneklerin serbest bırakılmasına uygun bir şekilde planlama yaparlar. Özellikle hizmet alımına dayalı sözleşmelerde bunlar aylık periyodik ödemeler olduğu için, bu açıdan herhangi bir şekilde sorun yaşanmaması gerekiyor. Ama şu olabilir belki: Herhangi bir kamu kurumunda taşraya ödenekler dağıtılırken, gerekli planlamalar yapılmamış ise birkaç istisnai yerde böyle bir durumla karşılaşılmış olabilir."

Ağbal, 2014 yılında personele dayalı hizmet alımı ihalelerinde çalışanların mali ve sosyal haklarını güvence altına almak için çok önemli düzenlemeler yaptıklarını vurguladı.

Naci Ağbal, "2014 yılına kadar hak ediş ödemeleri firmaya yapılır, firma da ardından elemanlarına ödeme yapardı. 2014'te yapılan düzenleme ile bu firmalarda çalışan kardeşlerimizin her ay ödemelerini vaktinde alabilmelerini sağlamak amacıyla hak ediş ödemesini yaparken, aynı zamanda bu çalışan arkadaşlarımızın maaşlarının da banka hesaplarına yatmasını sağlayacak şekilde sistem kurduk." ifadesini kullandı.

2014 yılında, bu çalışanların Kamu İşveren Sendikası ile toplu sözleşme yapmasının önünü de açtıklarını belirten Ağbal, "Yıllardır bu arkadaşlarımızın kıdem tazminatı sorunu vardı. 2014 yılından sonra bu sorunu da çözecek çok önemli bir adım attık. Bu arkadaşlarımız, artık kıdem tazminatlarını kamu güvencesi altında alabiliyorlar." dedi.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Ağbal'ın, dördüncü bölüm üzerinde soruları yanıtlamasının ardından birleşime ara verdi. Bahçekapılı, aranın ardından komisyon ve hükümetin yerini almaması üzerine birleşimi, yarın saat 15.00'de toplanmak üzere kapattı.



Kaynak : Anadolu Ajansı 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.