Başbakan Yıldırım'dan Taşerona Kadro Açıklaması

Başbakan Yıldırım'dan Taşerona Kadro Açıklaması

Kamuajans.com - Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti 25. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın gerçekleştirildiği Afyonkarahisar'da, A Haber, CNN Türk, Habertürk, Kanal 24, NTV, TRT Haber ortak canlı yayın programına katılarak gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Kamuajans.com - Başbakan Binali Yıldırım, emekli promosyonu, bankaların faizleri, taşerona kadro ve kamuda istihdamla ilgili de önemli açıklamalar yaptı.

Bankaların faizleri yüksek tuttuğunu, bankacıların insaflı ve adil olmaları gerektiğini belirten Yıldırım, bankacılardan daha insaflı, gerçekçi, ve adil olmalarını beklediklerini söyledi. Merkez Bankasının politika faizi oranının 7,5 olduğunu anımsatan Yıldırım, bankaların "Onun üzerinde zaruri masraflarımız var, onu koyuyoruz" dediğini aktardı.

Emekli promosyonlarıyla ilgili tartışmalar hakkında da Yıldırım, promosyona ilişkin söylenen rakamların çok doğru olmadığını, bankaların konuyla ilgili çalışmalar yürüttüğünü, hükümet olarak da konunun emekliler lehine çözümü için gerekli gayreti gösterdiklerini söyledi. Yıldırım, bunun da yakında karara bağlanmasını bekledilerini ifade etti.

İstihdam politikasına ilişkin soru üzerine de Yıldırım, "İstihdam denilince ne anlıyorsunuz? Devlette işe girmekse, devlet zaten yeterince yükümlülüğünü yerine getiriyor. Yani şu anda devlette bütün alanlarda, güvenlik alanını çıkarırsak, biz istiap haddini doldurduk. Düşünün 27 milyon çalışan var. Ben eminim ki devlette çalışmayanların yüzde 80'i işsiz olduğunu düşünüyor. 'Aman devlete bir kapağı atayım da dışarıda 5 bin lira alacağıma devlette bin lira alayım, yeterki devlette olsun.' Bu anlayışı terk etmemiz lazım. Devlet aksine daha fazla istihdam ederse hem işler yavaşlıyor hem de açıkçası devletin yükü daha da artıyor" dedi.


"KOBİ'LERE ÖZEL ÖNEM VERECEĞİZ"

Devletin dışındaki alanlara yön verecek yatırımlara hız vermek gerektiğine dikkati çeken Yıldırım, "KOBİ'lere çok fazla destek vereceğiz. Çünkü KOBİ'ler istihdam deposu. Aynı zamanda ihracatın büyük kısmını yapıyorlar. O bakımdan KOBİ'lere özel önem vereceğiz, çok özel de destek vereceğiz. Onun kararlarını aldık. Dolayısıyla taşeronlarla ilgili konuyu biliyoruz. Buna hem onları memnun edecek hem de kamunun taşıyabileceği bir çözümü mutlaka yapacağız, endişeleri olmasın" diye konuştu.

Kamuya alımların durdurulup durdurulmayacağına ilişkin soru üzerine de Yıldırım, 2017'de kamuya alımların yarıya yarıya azaltıldığını, 60 bin kişinin işe alınacağını, bunların da daha çok sağlık, eğitim ve güvenlik alanlarında istihdam edileceğini bildirdi. Yıldırım, bu kadroların tamamının bile kullanılmayabilineceğini ifade etti.

Yıldırım, kamuda personele ayrılan bütçenin 2002'de yüzde 18 iken şimdi yüzde 33'lere çıktığını, bu nedenle ciddi bir tasarruf ihtiyacı olduğunu söyledi.

İşte Başbakan Yıldırım'ın milyonlarca çalışanı ilgilendiren o açıklamaları:


EMEKLİ PROMOSYONU

"Emeklilerimizin maaşlarının yatırıldığı bankalar var. Emekli maaşını bankadan çekiyor. Bir yıl içinde artısı eksisi bankalarda para kalıyor. Buna karşılık bu parayı tutmalarından dolayı emeklilere fark veriliyor. Buradaki rakamlar ortalıkta uçuşan rakamlar değil. Bankalardan 3 yıllık süre için teklif bekliyoruz. Onun çalışmasını yapıyoruz. Yakında bir karara bağlarız ve emeklilerimize duyururuz. Her 3 yılda bir ilave para yatacak.


BANKALAR İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARI

Bankacılardan adil olmalarını, insaflı olmalarını bekliyoruz. Afyon'da dün bir bankanın önünde vatandaş ile konuştum. Tüketici kredisinde yılda yüzde 20 faiz. Bu tamamen tefeciliktir. Ben sahadan aldığım bilgiler ile konuşuyorum. Faiz artırımı yapıyorlar yeni kredi açma konusunda bin dereden su getiriyorlar. Onlar devletin hazineden borçlanması ile geçiniriz diyorlar.

Bankaların görevi ekonomiyi yaşatmak olmalı. Paranın turşusunu mu kuracaksınız? Piyasaya müdahale etmek niyetinde değiliz. Çağırıp konuşacağız. Bizim içi önemli olan uzlaşmaktır. Önlerine örneği koyacağız ve izahını alacağız.


TAŞERON AÇIKLAMASI

Taşeronlarla ilgili konuyu biliyoruz, hem onları memnun edecek hem de kamuyu memnun edecek bir müjdeyi açıklayacağız, hiç merak etmesinler.


MEMUR ALIMI YAPILACAK MI?

Devlette bütün alanlarda güvenlik haricinde alımlar doldu. Devlette çalışmayanlar işsiz olduğunu düşünüyor. Bu anlayışı terk etmeliyiz. Devlet daha fazla istihdam ederse işler yavaşlıyor devletin yükü artıyor bu nedenle devletin dışındaki alanlara yatırımlara hız vermemiz gerekiyor.

Doğu ve Güneydoğu'ya cazibe merkezleri oluşturduk. Bunlar belirlendi, binlerce gence iş sağlamış olacağız. İstihdam sorunu gerçek ekonomiyi yatırım ile çözeceğiz" 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.