150 Bin Taşeron İşçi İşsiz Kalacak

150 Bin Taşeron İşçi İşsiz Kalacak

Kamuajans.Com – DİSK: Türkiye genelinde 150 bin taşeron işçi işsiz kalacak. DİSK, iZM 6 Mart Salı günü örgütlü oldukları alanlarda yarım gün süreyle iş bırakacaklarını açıkladı

 Devrimci İşçi Sendikaları (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile İzmir'deki kamu kurumlarında çalışan 6 bin taşeron işçinin işsiz kalacağını söyledi. Türkiye genelinde sayının 150 bini bulacağını belirten Sarı, sorunun çözümü için adım atılmaması halinde 6 Mart Salı günü yarım gün süreyle uyarı amacıyla iş bırakacaklarını açıkladı.


Kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasını düzenleyen 696 sayılı KHK çerçevesinde çalışmalar hızlandı. İzmir'de kurumlar, kadroya alınan ve başvuruları reddedilen personelin listelerini askıya çıkarmaya başladı. Yerel yönetimlerde güvenlik soruşturmasını geçemeyen, emekliliğe hak kazanan ve eski hükümlü olan yaklaşık 2 bin 500 işçinin iş akdinin askıya alınmasının ardından, diğer kamu kurumlarında da benzer uygulamalar ortaya çıktı. İl Sağlık Müdürlüğü, yaptığı incelemeler sonucunda 1057 işçinin iş akdini askıya aldı. Kurum bünyesinde çalışan 7 bin 920 işçi ise kadro hakkı elde etti. DSİ İzmir 2. Bölge Müdürlüğü'nde ise 57 personelin başvurusu reddedilirken, belirtilen kriterleri taşıyan 307 işçi, kadrolu oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü'nde, güvenlik hizmeti, temizlik hizmeti, yazılım uyarlama ve destek hizmeti, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'na bağlı, otel, kantin ve kreşte çalışan bazı personel ile teknik hizmetlerde çalışan toplam 282 kişinin iş akdi askıya alındı. Yine Ege Üniversitesi'nde 207 personel kadro dışı kaldı. Bu sayı Katip Çelebi Üniversitesi'nde ise 1057'yi buldu.


Sendikadan 'uyarı' eylemi

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, sendikanın yaptığı çalışmaya göre, İzmir'de 6 bin taşeron işçisinin, 2 Nisan'dan itibaren işsiz kalacağını kaydetti. Çalışanların kadro beklerken işlerinden olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaklarını belirten Memiş Sarı, İzmir özelinde 6 bin Türkiye genelinde 150 bini bulacak olan işsizler ordusunun toplumsal bir yara haline dönüşeceğini ifade etti. Sarı, "4857 sayılı iş kanunun tüm gereklerini yerine getiren ve statüsü işçi olan üyelerimizin mağdur edilmemesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan konunun acil çözümü amacıyla bir düzenleme bekliyoruz" dedi.

DİSK' in ve Genel-İş Sendikası'nın girişimi sonucu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun konuyla ilgili bir çalışmayı bu hafta gündeme alacaklarını kendilerine ilettiğini söyleyen Sarı, eski hükümlü işçilerin kadroya alınma süreciyle ilgili konunun takipçisi olacaklarını ifade etti.

Sarı, DİSK'in 6 Mart'a kadar süreci takip edeceğini, herhangi bir çözüm önerisinin gündeme gelmemesi halinde üyeleri ile birlikte 6 Mart Salı günü örgütlü oldukları alanlarda yarım gün süreyle iş bırakacaklarını açıkladı. İş bırakan işçilerin, sendika ile birlikte İzmir Valiliği önünde kitlesel bir basın açıklaması yapacağı belirtildi.

Kaynak:T24

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.