YSK'nın Yapısı Değişiyor

YSK'nın Yapısı Değişiyor

Kamuajans.com - AK Parti, değişiklik teklifini bugün Meclis Başkanlığı'na sunacak. AK Parti'nin bugün Meclis'e getireceği teklifte 16 Nisan referandumunda tartışma konusu olan mühürlü oylarla ilgili düzenlemenin de yer alması bekleniyor.

Kamuajans.com - Teklifte ayrıca YSK üyelerinin Danıştay ve Yargıtay gibi kurumlardaki görevlerine son verileceği, üyelerin sadece YSK'ya bağlı olacağı ifade edildi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş "298 sayılı kanunda değişiklik yapan kanun var. Tahmin ediyorum YSK'nın kurulması ile ilgili kanun tasarısı veya teklifi olacak. O bugünlerde Bakanlar Kurulu'nda görüşülüyor. Görüşüldükten sonra TBMM'ye sunulacak ve Anayasa Komisyonu'nda görüşüldükten sonra TBMM'ye gelir ve 11 Aralık tarihinden önce yasalaşır" demişti.

Anayasa'nın 79. maddesinde "Yüksek Seçim Kurulu yedi asıl ve dört yedek üyeden oluşur. Üyelerin altısı Yargıtay, beşi Danıştay Genel Kurullarınca kendi üyeleri arasından üye tamsayılarının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçilir. Bu üyeler, salt çoğunluk ve gizli oyla aralarından bir başkan ve bir başkanvekili seçerler. Yüksek Seçim Kuruluna Yargıtay ve Danıştaydan seçilmiş üyeler arasından ad çekme ile ikişer yedek üye ayrılır. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı ve Başkanvekili ad çekmeye girmezler." hükmü yer almaktadır.

Anayasa'nın bu hükmü gereğince, Danıştay ve Yargıtay üyeleri arasından YSK'ya üye seçiminde değişiklik yapılması mümkün değildir.

Ancak, 6 yıllık görev süresi 298 sayılı Kanununda yapılmıştır. Bu görev süresi değiştirilebilir.

Yine il ve ilçe seçim kurullarının nasıl oluşturulacağı kanunla düzenlenmiştir. Yeni bir kanunla bu bölümde de değişiklik yapılması mümkündür. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.