Yeni Dönemde İlkler Haftası

Yeni Dönemde İlkler Haftası

Kamuajans.com - Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişte en önemli ayaklardan birini oluşturan "Partili Cumhurbaşkanlığı" döneminin ilkleri bu hafta yaşanacak. AK Parti'ye yeniden Genel Başkan seçilen Cumhurbaşkanı Erdoğan, MKYK listesine yönelik itiraz süresinin dolmasının ardından genel başkan olarak yeni oluşturduğu Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nu(MKYK) toplayacak.

Kamuajans.com - Kongre kararlarına yönelik Yargıtay'a yapılabilecek itiraz süresi bu akşam sona erecek. AK Parti'deki yeni dönem de böylelikle başlamış olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sürenin dolmasının ardından ilk mesaisini de Salı günü ilk MKYK toplantısını gerçekleştirerek yapabilecek.


ÇARŞAMBA TOPLANTISI

Başbakan Binali Yıldırım ise Çarşamba günü yapılacak kapalı grup toplantısında "AK Parti TBMM Grup Başkanı" olarak seçilecek. Ancak, Başbakan Yıldırım'ın grup başkanlığı konusunda CHP kanadından bazı iddialar gündeme getirilmeye çalışıldı. CHP'liler, parti merkez karar ve yönetim kurullarında yer alan isimlerin Meclis Grup Yönetim Kurulu'nda yer alamayacağına yönelik yasa maddesini öne sürüyorlar. Ancak AK Parti kurmayları da bu iddialara karşılık, söz konusu kuralın "yönetim kurulu üyeliği" için geçerli olan bir düzenleme olduğu, dolayısıyla "Grup Başkanı"nı kapsamayacağı yorumunu yapıyorlar. AK Parti kurmayları, Grup Başkanlığı konusunun Siyasi Partiler Yasası'nca değil, Grup İç Yönetmeliği tarafından düzenlenen bir durum olduğu, dolayısıyla grup başkanının MKYK üyeliğinin sorun olmayacağını ifade ettiler.


MYK VE KABİNE

Grup Başkanlığı seçimiyle beraber AK Parti'nin en üst yönetim organı olan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) için de Cumhurbaşkanı Erdoğan, genel başkan sıfatıyla bir seçim yapacak. Erdoğan, yeni MYK'sını Salı gününden itibaren belirleyebilecek. AK Parti'de yeni döneme ilişkin önemli adımlardan birini de, kabine değişikliği oluşturacak. Parti kulislerinde, Meclis Grubu ve MYK'daki değişimlerle paralel olarak kabine değişikliğinin de yapılacağı beklentisi yoğun olarak dile getiriliyor.


KONUŞMA HAZIRLIĞI

Başbakan Yıldırım'ın AK Parti Meclis Grup Başkanı olarak seçilmesi durumunda 2019'a kadar geçecek süreç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yönetiminde ilerleyecek. Erdoğan, AK Parti'nin Genel Başkanı, Yıldırım da Grup Başkanı olarak devam edecekler. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, parti yönetimini belirledikten sonra önümüzdeki haftadan itibaren AK Parti grup toplantılarına katılarak konuşması bekleniyor.


Aliyev'den tebrik mesajı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a AK Parti Genel Başkanı seçilmesi sebebiyle kutlama mesajı yolladı. Mesajına "Aziz kardeşim" hitabıyla başlayan Aliyev, 15 yılda Türkiye'de büyük işler başarıldığını, gerçekleştirilen siyasi, ekonomik ve sosyal projelerle Ankara'nın uluslararası arenada daha da önem kazandığını vurguladı. Erdoğan'ın adının ebedi olarak Türkiye devlet tarihine yazıldığını da ifade etti. 

ŞERİFE GÜZEL

Star

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.