Yarın Seçim Olsa Partilerin Son Oy Oranları

Yarın Seçim Olsa Partilerin Son Oy Oranları

KamuAjans.Com-Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Merkezi’nin her yıl gerçekleştirdiği “Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması”nın 2017 yılı sonuçları açıklandı. Dikkat çeken araştırma sonuçlarını Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür köşesinde yer verdi.

Yarın seçim olsa partilerin son oy oranları

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın başkanlığında, Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinem Akgül Açıkmeşe koordinasyonunda, Türkiye’nin nüfus yapısını temsil eden 26 ilde 18 yaş üstü bin kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi.

EN YAKIN DOST AZERBAYCAN, EN BÜYÜK TEHDİT ABD

Türkiye'ye en yakın dost ülke Azerbaycan ama en büyük tehdit ise önceki yıllara göre değişmiş. Yüzde 66.5'le ABD ilk sırada. Aslında bu yeni değil, ABD hep birinci sıradaydı, şimdi ise açık ara önde. Bunu bugün PKK-PYD ile ittifakı daha da hızlandırdı.

NE AB İLE NE AB'SİZ

AB ile ilişkileri doğru okuyan sokaktaki insan, AB'ye girilmesi gerektiğini ancak "Din ve kimlik farklılığı" nedeniyle almayacaklarını da söylüyor. Örneğin AB'nin öne sürdüğü demokrasi eksikliğinin engel değil bahane olduğunu düşünüyor.

Şu soru çok net: Sizce Türkiye kaç yıl sonra AB'ye tam üye olacak? Hiçbir zaman yüzde 81.3... 2013'te yüzde 46.7 olan bu rakam neden 4 yıl sonra yüzde 81'e ulaştı? AB Parlamentosu bu konuyu araştırsa insanlığın geleceğine daha anlamlı katkı sunar.

SİYASETİN MERKEZİ CUMHURBAŞKANLIĞI

Araştırmada siyasetin yeni merkezi olarak Cumhurbaşkanlığı görülüyor. Bu belirleyicilik dış politikada daha da net görülüyor. Geçen yıl "Sizce Türkiye'de dış politikayı hangi kurum yapar?" sorusuna yüzde 23.2 'Cumhurbaşkanı' cevabını verirken bu yıl bu oran yüzde 69.2'ye çıkmış...

TÜRKİYE İSLAM ÜLKESİ Mİ AB ÜLKESİ Mİ?

İslam diyenlerin oranı yüzde 39.9, AB ülkesi diyenlerin oranı da geçen yıllara göre artış gösteriyor; yüzde 32.7. Ortadoğu veya başka diyenler de var ama ağırlık bu iki yaklaşımda. Bu da gerçeği yansıtıyor. Bu fotoğraf doğru okunsa, AB'nin geleceğine de katkı verecek bir sentez çıkar.

YARIN SEÇİM OLSA?

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, Prof. Dr. Sinem Akgül Açıkçeşme'nin birlikte sundukları araştırmadan bize verilmeyen ama sözlü olarak öğrendiğimiz son veri ise "Milletvekili seçimi olsa oyunuzu kime verirseniz?" sorusuyla ilgili.

AK Parti: % 52.5, CHP: % 26.5, MHP: % 12, HDP: %7.1. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.