Seçim Sistemi Değişiyor

Seçim Sistemi Değişiyor

KamuAjans.Com-AK Parti başkanlıkla ilgili çalışmada sona yaklaştı. Yeni sistemle birlikte uygulanacak seçim sistemi de masaya yatırıldı. Her seçim çevresine 1 vekil olan 'dar bölge' yerine, her seçim çevresine 3-5 vekil düşen 'daraltılmış bölge' üzerinde duruluyor

AK Parti, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, Başbakan Binali Yıldırım'la yaptığı son görüşmede ortaya koyduğu olumlu yaklaşımın ardından başkanlık sistemine yönelik Anayasa değişiklik teklifine son şeklini vermek için kolları sıvadı. MHP kurmaylarıyla gayrı resmi olarak yapılan temaslarda, başkanlık sistemiyle birlikte seçim sisteminde yapılacak değişikliklerin de konuşulduğu belirtildi. Her bir seçim çevresinin bir milletvekili çıkaracak şekilde "dar bölge" sisteminin sakıncalarına dikkat çekildi. AK Parti de, dar bölge yerine, 3-5 milletvekili çıkaracak şekilde "daraltılmış bölge" sistemine sıcak baktığını dile getirdi. Seçim sisteminde değişiklik çalışmaları, "daraltılmış bölge" üzerinden detaylandırılacak.

PAKET BU HAFTA TAMAM

Bahçeli ile varılan olumlu noktanın ardından Başkanlık sistemine yönelik Anayasa değişiklik paketini bu hafta TBMM Başkanlığına sunulabilecek hale getirmek için çalışmalara hız veren AK Parti'de, bir yandan da sistem değişikliğiyle birlikte seçim sisteminin nasıl olacağına yönelik çalışmaya da ağırlık verildi. AK Parti kurmaylarının üzerinde durduğu ve MHP'nin de olumlu görüşünün olacağı bir sistem üzerinde çalışmalar yoğunlaştırıldı.

AK Parti kulislerine yansıyanlara göre, başkanlık sistemiyle birlikte seçim sisteminin "dar bölge" olarak uygulanmasının sakıncalarının neler olabileceği üzerinde duruldu. Dar bölge sisteminin uygulanması durumunda mevcut 550 milletvekilinin her biri için ayrı bir seçim çevresi kabul edilmesi gerekiyor. Bu durumda Türkiye, 550 seçim çevresine bölünmüş olacak.

Türkiye'nin, hem coğrafi özellikleri, hem nüfus yoğunluğuna göre dar bölge sisteminin demokratik temsili tam olarak sağlayıp sağlayamayacağı tartışıldı. Ancak dar bölgenin, özellikle illerin bazı bölgelerinin nüfus yoğunluğu açısından sadece belirli grupları içermesinin, orada yaşayan diğer halk kitlelerinin iradelerinin sandığa yansımasının önüne geçebileceğine dikkat çekildi.

BARAJDA NETLİK YOK

Dar bölgenin yaratabileceği bu tür sakıncaların, halk iradesinin sandığa tam olarak yansımasına engel oluşturabileceği, bu nedenle daraltılmış bölge sisteminin Türkiye açısından daha mantıklı olabileceği belirtildi. Daraltılmış bölgede de, dar bölgeye yakın bir sistem uygulanıyor. Ancak her bir milletvekilinin seçileceği bölgenin bir seçim çevresi sayılması yerine, birden çok olmakla birlikte 5'i geçmeyecek şekilde milletvekilinin seçileceği bölgeler "bir seçim çevresi" olarak kabul ediliyor.

AK Parti kurmayları, daraltılmış bölgede seçim çevrelerinin, en az 3, en fazla da 5 milletvekili seçilecek şekilde ayarlanabileceğini ifade ettiler. Seçimle uygulanacak barajın oranıyla ilgili henüz netlik sağlanmadı.



Star Gazetesi 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.