Mehmet Şimşek'ten OHAL'in Uzatılmasına İlişkin Açıklama

Mehmet Şimşek'ten OHAL'in Uzatılmasına İlişkin Açıklama

Kamuajans.com - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu. Başbakan Yardımcısı Şimşek, Moody's'ten S&P'nin kararına değerlendirme yaparken, eğitimde yapılan çalışmalardan ve Ar-Ge Reformu'ndan bahsetti.

Kamuajans.com - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: "(MGK'nın OHAL'in uzatılmasına yönelik tavsiye kararı) Milletimizin temel hak ve özgürlüklerini garanti altına alacak, ülkemizin huzurunu, barışını, kardeşliğini pekiştirecek geçici bir karar.

Başbakan Yardımcısı Şimşek'in konuşmasından notlar;

* Türkiye'nin üretimine baktığınızda 3'te 2'si düşük ve orta düşük teknolojiye sahip olduğunu görüyoruz. Bu sektörler o alanlarda zorlanıyorlar. Bu sebeple Ar-Ge Reformu yaptık. Biz size devlet olarak destek verelim. İnsanlarımız Ar-Ge yapsın ürün geliştirsin. Türkiye kar marjı yüksek ürünler yapsın.

* Diğer konularda adım atalım. Halen taraflarla görüşülüyor. İstihdamı artırmamız lazım. Türkiye'de adalet sisteminin işlemediği geçmişte görüldü. FETÖ örgütü çöreklenmiş. Ergenekon, Balyoz istismarlarını gördük. 17-25 Aralık sürecinde nasıl politize olduğunu. Bir kısım yargının milletimize karşı sorumluluğu nasıl kenarı ittiğini biz gördük. Bu adalet sisteminin hızlandırılması lazım. Adaletin performansa dayalı olması lazım. Onun bunun değil, adaletin yargının Türkiye'nin menfaatleri ve gücünü Türkiye'den alan bir adalet sistemine ihtiyacımız var. Bilirkişi reformu Meclis'te. Dışarda soruyorlar bu kadar hakim savcıyı görevden uzaklaştırdınız.


"NOTUN DÜŞMESİ DÜNYANIN SONU DEĞİL"

* Moody's kararının etkisi sınırlı oldu çünkü Türkiye'nin temelleri sağlam. Piyasalar 3 büyük değerlendirme kurumundan 2'sine bakar. Kredi notu düşüşünü ciddiye alıyoruz. Notun düşmesi dünyanın sonu değil, yatırımcılar sadece Moody's'e bakmazlar.

* Gelişen ülke fonları yatırım yapılabilir not altındaki ülkelere yatırım yaparlar. Türkiye'nin gerçekliği algısından daha güçlü. Yatırımcılar kredi derecelendirme kuruluşlarına göre çok daha hızlı hareket ederler hem de geriden takip etmezler. 6 ay sonrasına odaklanırlar.


"EĞİTİMDE BÜYÜK BAŞARI SAĞLADIK"

* Türkiye'nin demokrasisini güçlendiriyoruz. Bu reform gerekiyor mu, gerekiyor. Eğitim alanında Türkiye çok ciddi bir ilerleme sağladı. OECD ülkelerinde yüzde 5.2 toplam harcamalarının milli gelire oranla eğitim harcamalarında Türkiye ise yüzde 5. Eğitimde büyük bir başarı sağladık. Harıl harıl şimdi eğitimde kaliteyi artırmak için reform yapmamız lazım. Eğitimde kalitesinden bağımsız değildir. Öğretmenleri aldık, göreve başlatmadık. Stajyer olarak önce çalış dedik, birinci adımı attık, öğretmen kalitesini artırmak için. Özel sektörün kalitesini artıracağız. Biz dedik ki siz ilave öğrenci alın, biz ödemesini yapacağız. 340 bin öğrenci için şu an bunu yapıyoruz. Dil eğitiminde, teknik mesleki eğitimde bunları yapıyoruz.


"TÜRKİYE MOODY'S YA DA S&P YA DA BAŞKASIYLA BU NOKTAYA GELMEDİ"

* Moody's veya Fitch ya da herhangi bir kredi kuruluşu bildiklerinden çok çok fazlasıyız. Şunu da görelim. Türkiye'nin son yıllarda başına gelmeyen bir felaket de kalmadı. Gördünüz, memleketin yargısı polisini ordusunu ele geçirmeye çalışan bir örgüt, yapmadığı suç kalmadı. Türkiye bununla mücadele etti. Bunları anlamakta, anlatmakta zorluk çekiyorsunuz. Türkiye'de iktidarı ele geçirmeye çalışan bir yapıdan bahsediyorsunuz, bir örgütten, bir terör örgütünden bahsediyorsunuz. Milli Güvenlik Siyaset Belgesi FETÖ'yü terör örgütü olarak kabul ediyor. Buradan kaçanlar Türkiye alehine çalışıyorlar. Türkiye'de hukuk devleti kalmadı diyorlar. Buradan devşirdiği paralarla, Türkiye alehine çalışmalar yapıyorlar. Türkiye kolay bir zamandan geçmiyor. Bir taraftan Suriye meselesi, bölücü terör örgütü, bir taraftan FETÖ bir taraftan küresel oyuncular. Sordunuz neden OHAL uzatılması kararı verildi. İşte anlaşılması kolay. Türkiye Moody's ya da S&P ya da başkasıyla bu noktaya gelmedi. Siyasi istikrar var, milletimizin hayır duası var.


"TÜRKİYE DAHA İYİ KREDİ NOTUNU HAKEDİYOR"

* S&P'nin not indirimi sonrasında görüştük. Öncesinde bizimle dialoğa geçmediler. Darbe girişiminin geçici olduğunu onlara anlatabilirdik. Daha sonra Ankara'ya geldiler. Edindiğim izlenim, aceleci tavırlarından memnun olmadıklarından yöne. Kasımda yeniden gözden geçirme olabilir. S&P'nin not indirimi diğer kuruluşlar üzerinde baskı yarattı. Moody's aceleci davranmadı. Bizimle dialog kurdu. Piyasalar değerlendirir, not indirimi doğru mu diye. Türkiye daha iyi kredi notunu hakediyor. Türkiye bence oturup duygusal tepki yerine, bunlara da bakacak, yapısal sorunları köklü bir biçimde çözecek.


"HÜKÜMET OLARAK MGK'NIN OHAL TAVSİYE KARARINI DEĞERLENDİRECEĞİZ"

* MGK'nın tavsiyesinin esası, milletimizin özgürlüklerini en iyi şekilde kullanmasını sağlamaktır. Hükümet olarak bunu değerlendirip, gerekeni yapacağız. 

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.