İşte 21 Maddelik Yeni Anayasa Teklifi

İşte 21 Maddelik Yeni Anayasa Teklifi

AK Parti, anayasa değişikliği teklifini 316 milletvekilinin imzasıyla TBMM'ye sundu. Teklife göre, Cumhurbaşkanı devletin başı olacak, yürütme yetkisi Cumhurbaşkanında bulunacak. Cumhurbaşkanı ayrıca, cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar ve üst düzey kamu görevlilerini atamaya yetkili olacak.

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan anayasa değişikliği teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Naci Bostancı ve Mehmet Muş ile Genel Sekreter Abdulhamit Gül, teklifi, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a sundu. Elitaş, teklifi Kahraman'a sunarken yaptığı konuşmada, "Sayın Başbakanımız dahil olmak üzere 316 milletvekilimizin imzasıyla Meclis Başkanlığımıza teslim ediyoruz. Vatanımıza, milletimize hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Teklifin ayrıntıları ise şöyle:

- Cumhurbaşkanı devletin başı olacak, yürütme yetkisi Cumhurbaşkanında bulunacak. Cumhurbaşkanı ayrıca, cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar ve üst düzey kamu görevlilerini atamaya yetkili olacak.

- Cezai sorumluluğu olacak cumhurbaşkanının Yüce Divan'a sevki için de kademeli formül öngörülüyor.

- Cumhurbaşkanının parti üyeliği 2018'de, cezai sorumluluğu 2019'da başlayacak.

- Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilmeyecek.

- En az yüz bin seçmen tarafından da Cumhurbaşkanlığına aday gösterilme imkanı getirilecek

- Milletvekili sayısı 600'e çıkarılacak. Ara seçimler kaldırılacak, yedek milletvekilliği sistemi getirilecek.

- Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri, yetkileri ve teşkilat yapıları Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenecek.

- TBMM veya Cumhurbaşkanı tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilebilecek. Bu kararın verilmesi halinde seçimler birlikte yapılacak; yasama ve yürütme seçimleri aynı gün gerçekleştirilecek.

- HSYK'nın yapısı değişiyor.

- HSYK üyelerinin yarısını Cumhurbaşkanı yarısını Meclis seçecek.

- HSYK seçimlerinde ilk 2 turda 5'te 3 çoğunluk aranacak.

- HSYK seçimleri son tura kalırsa kura yöntemi devreye girecek.

- Askeri yargı kaldırılıyor.

- Yerel seçimler 2019 Mart'ta yapılacak.

- Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler 2019 Kasım'da yapılacak.

- Anayasa Mahkemesi üye sayısı 15'e düşüyor.

- Jandarma Genel Komutanı, Milli Güvenlik Kurulu'ndan (MGK) çıkarılıyor.

- Sıkıyönetim uygulaması anayasadan çıkarılacak. OHAL ilan etme yetkisi, Cumhurbaşkanına verilecek. OHAL ilanı kararları Meclisin onayına sunulacak.

AK Parti'nin 21 maddelik anayasa değişikliği teklifi TBMM'ye sunuldu.

AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül ile MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, teklif hakkında ortak açıklama yaptı.

'Gençlerin anayasası' diyebiliriz

Abdulhamit Gül şunları söyledi: 21 maddelik anayasa değişikliği teklifini Meclis'e sunduk. Seçilme yaşını 18'e indiriyoruz, 'gençlerin anayasası' diyebiliriz. Askeri ve sivil yargı kavramını ortadan kaldırıyoruz.

Daha önce AK Parti, CHP ve MHP olarak, mini anayasa değişikliği kapsamında 7 madde üzerinde anlaşmıştık. Bu maddeler de Anayasa değişiklik teklifine derc edilmiştir. CHP'nin de bu anlamda mutabık kaldığı, özellikle yargıya ilişkin maddeleri de koyduk.

Kürsü seçimini kaldırarak Meclis'in HSYK üyelerini seçme yetkisini de ekledik. Bu teklif her iki partinin ortak uzlaşı metnidir.

'Üniter devlet tartışma konusu değil'

Mehmet Parsak ise şöyle konuştu: Değişiklik teklifi tam mutabakat çerçevesinde AK Parti tarafından TBMM'ye arz edildi. Anayasamız Türk anayasasıdır. Anayasanın ilk 4 maddesi ve üniter devlet tartışma konusu değildir. Türk milletinin vereceği her kararın MHP'nin başının üstünde yeri vardır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.