Sendika Aidatlarını Neden Devlet Ödüyor?

Sendika Aidatlarını Neden Devlet Ödüyor?

KamuAjans.Com-Milat gazetesi yazarı Ufuk Çoşkun Bu haftaki köşesinde, Devlet kesesinden sendikacılık yapılmaz dedi...Geçenlerde Maliye Bakanlığı MEB’e, bütçesini %3 oranında küçültmesini önerdi. Malum kaynak arayışı… Benim önerim ise; ‘’Toplu Sözleşme İkramiyesi” adı altında milletin vergilerinden tahsil edilen sendika aidatlarının kaldırılmasıdır. Bilindiği gibi devlet, herhangi bir sendikaya üye olan memura “Toplu Sözleşme İkramiyesi” adı altında yılda dört kez ödeme yapmaktadır. Sendikacıların pek hoşuna

Mevzu, 2005 toplu görüşmelerinde sendikaların, hükümetten üyelerinin aidatlarını devletin ödemesini talep etmesiyle başladı. İlginçtir bu talep, kabul gördü(!) 2009 yılından sonra yeni bir düzenleme yapıldı. Buna göre devlet, sendika aidatlarını “Toplu Sözleşme İkramiyesi” adı altında ödemeye devam etti.

4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun “Toplu sözleşmenin kapsamı” başlıklı Madde 28’de: “Toplu sözleşme ikramiyesi hariç olmak üzere toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmasında sendika üyesi olan ve sendika üyesi olmayan kamu görevlileri arasında ayrım yapılamaz” hükmü gereğince “Toplu sözleşme ikramiyesi” sadece sendika üyesi olan kamu görevlilerine ödenen bir paradır ve sendikasız kamu görevlisine ödenmez” denildi.

2016 yılında yapılan toplu sözleşmede alınan karar gereğince de 375 sayılı KHK'daki sabit ifade kaldırılarak yerine gösterge rakamı getirildi. 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 4. Maddesinde; 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu hükümleri uyarınca kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte kırk beş Türk Lirası toplu sözleşme ikramiyesi ödenir” hükmü yer almaktaydı.

Bu ödeme, memura sendika üyesi olduğu için yapılan bir ödemedir. Kısacası sendika aidatı memurun maaşından değil devletin sendikalı memura yatırdığı sendika ödeneği içinden alınıyor. Yani bu parayı devlet vermiş oluyor. Bakınız bu miktarlar; 2014 yılında 45, 2015 yılında 60, 2016 yılında 66, 2017 yılının Ocak ve Nisan aylarında 71, Temmuz ve Aralık ödemelerinde ise bu rakam 74 TL’dir.(Küsuratları yazmadım)

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.