Şanlıurfa İlinde Bir Acayip Eğitim Kampüsü Proje Denemesi

Şanlıurfa İlinde Bir Acayip Eğitim Kampüsü Proje Denemesi

Milli Eğitim Bakanlığı ''Eğitim Kampüsü'' adı altında ''Millî Eğitim Bakanlığına bağlı değişik tür ve derecedeki birden fazla okul ve kurum ile bunlara bağlı pansiyon, yatakhane, yemekhane, laboratuvar, kütüphane, spor alanı, rehberlik ve sağlık ünitesi, konferans salonu, çok amaçlı salon ve benzeri yerleri içerisinde bulunduran alanlar oluşturmayı hedefliyor.

Eğitim Kampüsü'' projesi ileoluşturulan Kampüs yönetiminde; eğitim kampüs müdürü, eğitim kampüsünde bulunan okul ve kurum müdürleri, Sağlık hizmetleri servisi olmak üzere üç ana yönetim kademesi öngörülmüş. Kampüste; yüzme havuzu, tenis kortları, bilardo salonu, masa tenisi, futbol, voleybol, basketbol, hentbol, minder sporları, buz ve paten pisti vb. pek çok spor alanının yapılması öngörülüyor. Tesislerde, rasathane, gözlem evi, laboratuvar başta olmak üzere eğitim-öğretime destek sağlayacak sosyal, kültürel birimlerle, ar-ge birimlerinin de yer alması planlanıyor

Eğitim kampüsü kurmanın hedefleri arasında;

Birçok alanın ortak kullanımıyla ekonomik tasarruf sağlanması, 

Öğretmen ve öğrencilere yönelik verilen yiyecek ve barınmaile sağlık hizmetlerinin, sportif etkinliklerin, öğretim etkinliklerinin, sosyal ve kültürel amaçlı etkinliklerin niteliğinin artırılması,

Öğrencilerin ve öğretmenlerin spor, sağlık, sosyal ve kültürel aktiviteler açısından ihtiyaçlarının karşılanması, 

Okulların fiziksel donanımının ekonomik bir şekilde güçlendirilmesi,

Personel ve öğrencilerin kendilerine sağlanansportif, sosyal, kültürel vb.imkânlar sayesinde okula karşı güçlü bir bağlılık hissetmelerine yönelik ortam oluşturulması,

Herkes için öğrenmeye önem verilen, başarı beklentisi yüksek olan, öğrencilerin güvenli bir eğitim ortamında sosyal becerilerini sergileyebildikleri, öfkelerini kontrol edebildikleri, problemlerine çözüm bulabildikleri ve herkesin birbirine saygılı davrandığıpozitif iklime,ideal fiziksel koşullara sahip,kamera sistemi, alarm sistemi, ilkyardım odaları, okul temizliği, aydınlatma düzeni, spor alanları, sinema-tiyatro salonları, öğrenci kafelerinin olduğu ve okul polisi uygulamasının olduğu güvenli okul ortamının oluşturulması,

Birçok okulun bir arada bulunması nedeni ile ortak bir sağlık kurumunun hepsine aynı anda hizmet vermesini kolaylaştıracağından okul doktoru uygulamasını ekonomik hale getirebilmesi.

Çok donanımlı bir kütüphane ve zengin veri tabanlarına bağlanabilen ortak bir merkezin olması ile bilgiye ulaşımı oldukça kolaylaştırabilmesi,

Eğitim Kampüsü'' projesi ile hedeflenen aslında yukarıda saydığımız imkân, olanak ve hedefler ile eğitimin kalitesininhızlı verimli ve ekonomik bir şekilde artırmak. 

Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitim Kampüsü projesi kapsamında ilginç bir uygulamaya imza attı. Eğitim Kampüsüalanlarına yeni lise açmak yerine,Alelacele, Eğitim Kampüs alanları daha hazır hale getirilmeden,Eğitim Öğretime yıllardır kendi binalarında devam eden,kendi çapında eğitimde belli bir kaliteyi yakalamış, düzenini kurmuş birçok liseyi Eğitim Kampüsü alanlarına taşıdı. Bunun sonucunda da yukarıda belirtilen hiçbir hedefle örtüşmeyen, Eğitim Kampüsü alanında ki okullarda eğitimin kalitesini dibe vuracak bir acayip durum oluştu.

Şanlıurfa da Milli Eğitim Bakanının Katılımı ile Eğitim Öğretime başlayan Eğitim Kampüsünde Fiziki İmkânlar yerlerde sürünüyor. Binlerce öğrencinin eğitim öğretim gördüğü Eğitim Kampüsü alanında Sosyal, Kültürel ve sportif etkinliklerin yapılabileceği alanlar yok. Eğitim Kampüsü alanında İnternet hizmeti yok. Sınıflarda lise öğrencilerine uygun olmayan sıralar var. Fatih projesi kapsamında daha önceki okul binalarında kurulan etkileşimli tahtalardan yoksunlar. Ciddi bir güvenlik zafiyeti söz konusu, öğrenciler köpekler ve kötü niyetli kişilere karşı korunmasız durumdalar. Sağlık hizmetinden yoksunlar. Ulaşım ciddi sıkıntı, toplu taşıma hizmeti dostlar alışverişte görsün formatında sunulmuş. 17.00 da kesilen sadece toplama merkezine giden bir iki otobüsten oluşan bir hizmet var. Su problemi had safhada, Özellikle pansiyonlarda kalmak zorunda kalan öğrenciler için yaşam ciddi şekilde çekilmez halde, Birçok alanda iş görecek personel yok. Örneğin personel yokluğundan dolayı temizlik, çamaşırların yıkanması ve ütülenmesi vb. hizmetlerde ciddi sorunlar yaşanıyor. Elektrik kesintileri bunaltıyor. Kantin hizmeti 15:00 kadar yüksek ücret ile veriliyor. Marketler yürüme mesafesinde değil. Okul giriş ve çıkışlarında aşırı trafik yoğunluğu yaşanıyor. Donatım ödeneği yokluğundan dolayı Fotokopi makinesi vb. teknolojik araçlar alınamıyor. Ayrıca okulların birbirinden bağımsız şekilde duvarlar ve tel örgü ile ayrılması ise Eğitim Kampüsü ruhuna hiç yakışmıyor. 

Sonuç olarak Özgür Eğitim Sen olarak; Bir oldu bitti ye getirilerek,ben yaptım oldu, anlayışı ile icra edildiği izlenimi veren Eğitim Kampüsü alanındaki icraatlar ve hizmetler bir an önce gözden geçirilmeli ve yaşanan sıkıntılardan bunalmış durumda olan öğrenci, öğretmen ve idarecilerin sorunlarının bir an önce çözülmesi için tüm yetkililerin elbirliği ile çalışmasını talep ediyoruz. 

İmkânı olan veli öğrencisini o mahrumiyet abidesi alan da bırakmıyor/bırakmaz, gayemiz o mahrumiyet bölgesinde kalmak zorunda olup moral ve motivasyonu yerlerde sürünen öğrenci, öğretmen ve idarecilerin sorunlarına acilen çözüm bulunması, aksi takdirde Şanlıurfa’nın güzide ve başarılı öğrencilerinin devam ettiği bu okullardan kimse başarı beklemesin.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.