EBS MEB'e "Eğitime Bakış" Raporu Kitabını Takdim Etti

EBS MEB'e "Eğitime Bakış" Raporu Kitabını Takdim Etti

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, Genel Başkan yardımcıları Ramazan Çakırcı ve Atilla Olçum ile birlikte, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Müsteşar Yusuf Tekin’i ziyaret ederek, eğitim-öğretimin aksamaması için acilen çözüme kavuşturulması gereken sorunları görüştü.

Ali Yalçın, ihraç edilen ve görevden alınan eğitim çalışanlarının durumunun da konuşulduğu ziyaretlerde, Eğitime Bakış 2016: İzleme ve Değerlendirme Raporu’nu Bakan Yılmaz ve Müsteşar Tekin’e takdim ederek, raporun içeriği hakkında bilgi verdi.

Eğitim hizmet kolunun yetkili sendikası olarak, eğitim çalışanlarının mali ve sosyal haklarını korumak, geliştirmek, sorunlarını gündeme getirmek, daha nitelikli eğitim anlayışıyla eleştiri ve öneriler ortaya koymak, ücretlerde ve gelir dağılımında adaleti sağlamak hedefleri için birçok çalışma yaptıklarını belirten Yalçın, söz konusu çalışmalardan biri olan Eğitime Bakış 2016: İzleme ve Değerlendirme Raporu’nun, Türkiye’de eğitimle ilgili hemen hemen bütün göstergeleri içeren, bu alanda bugüne kadar hazırlanmış en kapsamlı çalışma olduğunu söyledi.



Eğitimin içinde bulunduğu durumun fotoğrafını çektiklerini kaydeden Yalçın, raporun, “Okullaşma oranındaki büyüme, zorunlu olmasına rağmen eğitim dışında kalan çocukların durumu, mesleki eğitimdeki oransal gelişmeler, özel öğretim kurumlarının sayısal artışı, açık öğretimde öğrenci sayısında artış ve sebepleri, eğitim düzeyi ile iş gücüne katılım arasındaki oransal ilişki ve bunun ekonomik kazanca yansıması, sınıf mevcutlarındaki değişimin geçen dönemler ve OECD ortalamasına göre geldiği seviye, ihtiyaç duyulan derslik sayısı, öğretmen dağılımındaki dengesizliğin sebep ve sonuçları, öğretmen atama ve yer değiştirmelerinde gözlenen sıkıntıların risk analizi, ivedilikle ihtiyaç duyulan öğretmen atamaları, öğretmen açığının giderilmesi için öneriler, ortaöğretimdeki öğrenci devamsızlığı, sınıf tekrarı, mezuniyet oranları, yükseköğrenime geçişte fırsat eşitsizliği, öğrenci başına yapılan harcamalar” gibi birçok konuyu içerdiğini dile getirdi.



Yalçın, raporun, birçok veriyi toplu olarak sunmak niteliğiyle, gerek öğretmenlerin ve eğitimle ilgili araştırma yapan akademisyenlerin gerekse eğitim politikalarıyla siyasi ve idari karar alıcıların çalışma masalarında yer alacak temel bir kaynak olacağına inandıklarını ifade etti.

Açığa alma ve meslekten ihraç konularında kılı kırk yarmak, adaletten şaşmamak ve hızlı hareket etmek gerektiğini vurgulayan Ali Yalçın, eğitimin olumsuz etkilenmemesi, öğrencilerin öğretmensiz kalmaması için bunun elzem olduğunu kaydetti. Kamu göreviyle ilintili, irtibatlı, terör örgütlerine lojistik destek sağlayan, propagandasını yapan kişiler ihraç edilirken, masum olanların zarar görmemesi için titiz davranılması gerektiğinin altını çizen Yalçın, “Devleti ele geçirmeyi veya yıkmayı amaçlayan bütün yapılarla mücadelede hukuk dışına çıkmak, yeni darbe ve terör girişimlerine izin ve imkân vermek demektir. Devletin terörist yapı ve örgütlenmelerden temizlenmesi milletimizin huzuru ve geleceği için gereklidir. Ancak her şeye rağmen bu ihraçlar yüzeysel bir genellemeyle yapılmamalı, hukuk devletine yakışan bir titizlik elden bırakılmamalıdır” dedi.



Yalçın, görüşmede, eğitimin ve eğitim çalışanlarının acil çözüm bekleyen sorunlarını da gündeme getirdi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, kendisine iletilen sorunların çözümü için ellerinden geleni yapacaklarını ifade ederek, eğitimle ilgili yapılan her çalışmayı önemsediklerini, Eğitime Bakış 2016 raporunu değerlendireceklerini belirtti.  

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.